Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je kako priprema neke inicijative koje se temelje na mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru te smatra da su mogu ostvariti i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, te uvažavanje ratnih trauma.


U kratkom intervjuu, objavljenom u 'Jutarnjem listu', predsjednik Ivo Josipović rekao je i kako smatra da je, u vezi dvojezičnih natpisa u Vukovaru, nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresirane građane i udruge u postupak primjene zakona.

Vezani članci Torcidin mimohod za Vukovar bez pridržavanja mjera Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke Ilustracija Kako im vjerovati? Prije nekoliko dana hvalili su se da smo među najboljima u Europi, a nakon Vukovara najavljuju strože mjere!

>> Bozanić: Vukovarska rana se otvara na križu bešćutnosti političara

Predsjednik je napomenuo kako je tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru, 'bila jednako vruća prije nekoliko mjeseci kao i danas', te podsjetio da je prije nekoliko mjeseci razgovarao i s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice. Dodao je kako mu se tada činilo da je 'moguć dogovor o načinu i dinamici provedbe zakona, te mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili'.

Josipović je rekao kako, istina, postoje ljudi koji nisu za dogovor, ali dodao je, takvi su u manjini. Predsjednik smatra kako bi bilo 'najbolje da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice'.

Na primjedbu novinara kako 'situacija mnoge podsjeća na situaciju sa splitske Rive i HDZ-ova pokušaja nasilnog rušenja tadašnje Račanove vlasti', predsjednik Josipović odgovorio je kako 'naravno ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe', ali da ne misli da je to 'sada dominantna ambicija onih koji su nezadovoljni ćiriličnim tablama'. Dodao je kako su se u razgovoru s njim predstavnici onih koji su nezadovoljni postavljanjem ćiriličnih natpisa 'izričito odricali stranačkih politika' te kako je 'dobro i to što su se ogradili od nasilja'.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako zaustaviti pogoršavanje međunacionalnih odnosa u Vukovaru, predsjednik je podsjetio da su 'sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti', te istaknuo kako 'sada, zajedno s drugim institucijama moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena'.

U odgovoru na pitanje kako 'riješiti sukob u Bruxellesom oko europskog uhidbenog naloga', predsjednik Josipović istaknuo je da je je to 'vrlo jednostavno' te da 'naprosto treba odmah izmijeniti spornu odredbu o vremenskom limitu primjene naloga'. Josipović smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njezini građani bili ravnopravni u EU, te da na domaćem planu treba osigurati da ni jedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da , pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloporabu pravde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook