Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simpatizeri Ive Josipovića

'Sinčiću su otišli protestni glasovi ljevice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izbornom stožeru Ive Josipovića smatraju kako je dosta birača u zadnji čas odlučilo glas dati Ivanu Viliboru Sinčiću.

Simpatizeri u izbornome stožeru Ive Josipovića ocjenjuju kako je, temeljem izlaznih anketa za predsjedničke izbore, očito da je dosta birača u zadnji čas svoj glas dalo Ivanu Viliboru Sinčiću, no sigurni su u Josipovićevu pobjedu u drugome krugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednički izbori '20 posto glasača tražilo neku novu pravednost' Slika nije dostupna Interaktivna karta OVDJE provjerite rezultate izbora po županijama i gradovima

Predsjednik Reformista Radimir Čačić smatra kako dosadašnji rezultati pokazuju da su protestni glasovi ljevice otišli Siničiću, a pritom posebno apostrofira pristaše ORaH-a.

'Pokazuje se da protestni glasovi ljevice koje je, pretpostavljam, Josipovićev stožer nakon podrške ORaH-a očekivao, očito nisu išli Josipoviću. Ti protestni glasovi sad su otišli Sinčiću i to očito u velikoj mjeri', rekao je Čačić.

'Za sada stvari izgledaju dobro. Predsjednik je zadovoljan sa svime ovime'

On u drugom krugu u koji, prema izlaznim anketama, idu Josipović i Grabar-Kitarović očekuje da će velik dio tih glasova biti na strani Josipovića. Procjenjuje pobjedu Josipovića u drugome krugu s oko 52 posto osvojenih glasova.

I ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk kaže kako je očito da su glasači u zadnji tren izabrali Sinčića koji je, kaže, dobio nešto veći broj glasova, te vjeruje u Josipovićevu pobjedu u drugome krugu.

'Nova utakmica je 11. siječnja. Krećemo od 0:0 i očekujem pobjedu', rekao je Bauk.

'Pretpostavljam da su glasovali birači lijevog spektra'

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pak, kaže kako je teško reći, čije je glasove dobio Sinčić.

'Teško je to reći. Ne smatram da su birači fiksni. Svi naši građani na svakim izborima biraju one za koje smatraju da su najbolji. Pretpostavljam da su za Sinčića glasovali birači lijevog spektra, a koji su to bili glasači, to će vrijeme pokazati', kaže Holy koja vjeruje u Josipovićevu pobjedu u drugome krugu.

HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako je zadovoljna izlaznim anketama u kojima je Josipović prvi te je uvjerena da će se ta razlika povećati u njegovu korist.

Provjerite tijesne rezultate izlazne ankete - Došlo je do manjih promjena

'Sasvim je jasno, i tu nema neizvjesnosti, da u drugi krug idu Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Međutim, očekuje nas težak posao u drugom krugu', kazala je.

No, puno zanimljivijom od činjenice tko je prvo dvoje drži to da Hrvatska očito ne podržava krajnju desnu opciju jer je ona prošla s nerelevantnih nekoliko postotaka.

'Pobijedit će u drugom krugu'

'Očito je da postoji prostor od 15 do 20 posto slobodnog političkog dijela za ljude koji traže drugačiju političku opciju ili drugačije političke programe od onih koje dobivaju od vodećih stranaka. Sad su je prepoznali u Sinčiću, ranije možda u zelenima... To je ono što ljudi koji se bave politikom moraju iz ovoga naučiti', zaključila je.

'Svaki šesti Hrvat glasovao je za nas i prepoznao naš program'

Za SDP-ovog ministra branitelja Predraga Matića prvi rezultati izlaznih anketa su 'pomalo iznenađujući'.

'Cilj predsjednika Josipovića bio je da pobijedi u prvom krugu, a sad... osobno mi je žao što nije pobijedio u prvom krugu pa da to završimo. Najvjerojatnije ćemo ići u drugi krug i predsjednik Josipović će onda pobijediti. To je sigurno', rekao je ministar Matić.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene