Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio DIP

Službeno potvrđeno: Ovo su kandidati u utrci za Pantovčak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić - mogu se na izborima 28. prosinca natjecati za predsjednika/icu Republike, službeno je u ponedjeljak objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Povjerenstvo je to učinilo nakon što je provjerilo pravovaljanost svih sedam zaprimljenih kandidatura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez naslovnica Predsjednički izbori nisu izazvali veliku pozornost u srbijanskoj javnosti Slika nije dostupna Predsjednički izbori '20 posto glasača tražilo neku novu pravednost'

Objavom liste predsjedničkih kandidata ispunjeni su uvjeti da od ponoći, dakle s prvim minutama utorka, 9. prosinca krene službena izborna promidžba. Trajat će vrlo kratko, samo 18 dana, do izborne šutnje, 26. prosinca.

Grabar Kitarović kandidatkinja je HDZ-a, Josipović je kandidat SDP-a, Kujundžić Saveza za Hrvatsku, a Sinčić Živog zida, udruge koja se protivi nasilnim deložacijama i ovrhama.

Kandidature su DIP-u predala i trojica nezavisnih kandidata - Slobodan Midžić, Ratko Dobrović i Ivan Bavčević, no nisu bile pravovaljane jer nisu imale potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa potpore.

Ivo Josipović: 'Prijedlogom ustavnih promjena u utrku za novi mandat'

Kolinda Grabar Kitarović: U predsjedničku utrku sa sloganom 'Za bolju Hrvatsku'

Milan Kujundžić: 'Kao predsjednik ljudima bih vratio nadu i ponos'

Ivan Vilibor Sinčić - Ima 25 godina i jedan je od četiri kandidata za predsjednika Hrvatske!

Za kandidaturu Grabar Kitarović potpisalo se više od 328 tisuća birača, za Josipovićevu više od 203 tisuće, Kujundžićevu 50-ak tisuća, a za Sinčićevu kandidaturu više od 15 tisuća birača.

Najkasnije tri dana od početka službene kampanje, svih četvero kandidata mora objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.

Prvi je to, još 5. prosinca učinio Kujundžić, objavivši da će potrošiti najviše 50 tisuća kuna i to isključivo iz plaće koju zarađuje u KB Dubrava.

Sedam dana prije izbora, dakle 20. prosinca, kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarna izvješća o primljenim donacijama i troškovima kampanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene