Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trilaterala na Brijunima

Predsjednici Hrvatske, Srbije i BiH razgovarali o zajedničkim problemima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović na Brijunima je ugostio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i članove BiH predsjedništva. Ovakva trilaterala održana je prvi put s ciljem nastavka politike pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja.

Glavni naglasci trosatnog sastanka bili su kako unaprijediti suradnju kada je u pitanju pravosuđe i gospodarstvo. Upravo na tom planu, složili su se, tri zemlje imaju itekako potencijala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijem na Brijunima Josipović s veleposlanicima: Sa svim susjedima koji ostaju izvan EU želimo dobre odnose Slika nije dostupna Utakmica Hrvatska-Srbija Josipović će utakmicu danas gledati s Tadićem

No ono što koči odnose, svjesni su, otvorena su pitanja. Problemi nestalih, sukcesija, imovinsko pravna, ali i pitanja granica. Povratak izbjeglica jedno je od ključnih problema, ali i tužbe između Hrvatske i Srbije. O pravima Hrvata u Srbiji i Bosni i Hercegovini - nije bilo govora.

Josipović i Tadić do sada su se nebrojeno puta sastajali, no BiH predsjedništva nije bilo u ni jednoj kombinaciji. 'Predsjednik Tadić i ja smo se puno puta sastajali ali nikad nismo razgovarali o BiH. Puno više, ako baš hoćete, sastajao sam se s predsjednikom Slovenije', kazao je Josipović.

Cilj im je, naglasili su, poboljšati suradnju kad je u pitanju pravosuđe. Da se više ne bi ponovio slučaj Paravinja. Razgovaralo se i o kažnjavanju ratnih zločinaca. 'Dovršetak suradnje s Haaškim sudom i osuda, tj. procesuiranje svih za ratne zločine - pretpostavka je pomirenja. Pretpostavka je pomirenja utvrđivanje pravne istine', kazao je Tadić.

'Vrlo iskreno, otvoreno, bez zazira, bez fige u džepu', dodao je predsjedavajući BiH Željko komšić.

Politika pomirenja, koja im je glavni cilj, bila bi još bolja kada bi sve tri države na jednak način vodile brigu o narodima koji tamo žive. 'Danas nismo razgovarali o unutarnjim pitanjima. Ovaj sastanak je bio posvećen zajedničkim problemima koje imaju sve tri države', kazao je Josipović.

Ali su razgovarali kako unaprijediti gospodarsku suradnju.

'Pitanje ekonomske suradnje, izgradnje infrastrukture - to su teme od presudne važnosti za ekonomsku budućnost naših građana i njihovih obitelji', rekao je Tadić.

Ovakvi će sastanci, kažu, postati praksa. A Brijune možda ponovno posjete već ovoga ljeta, ali u privatnom aranžmanu!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene