Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se vezano uz slučaj propale tvornice Aluminij. Zatražila je hitno očitovanje Vlade.

Galerija


"Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke.

Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH", kazala je Grabar-Kitarović u priopćenju.

Proizvodnja u Aluminiju prekinuta je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute iza ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici.

Prosvjed zbog zatvaranja mostarskog Aluminija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neredi u Mostaru zbog gašenja Aluminija, jedna osoba ozlijeđena: "Gdje su Kolinda i Čović? Više nikada neće dobiti izbore"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kika nije jedina: Predsjednica otkrila kojeg je neobičnog ljubimca imala u djetinjstvu

Luka Ploče izvijestila je u četvrtak da će se gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom da je 50 posto njezinih prošlogodišnjih ukupnih prihoda bilo povezano s poslovanjem Aluminija. (MT/Hina)

Pobjeda koja je izvukla Hrvate na ulice: Odušak za napaćeni narod i pokazatelj da se možemo riješiti "krvopija"