Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da još ništa nije dogovoreno u vezi s proslavom "Oluje" te da je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora kako bi na najbolji način obilježili jedan od najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.


"Upravo sam potpisala dopis predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću kojim predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i zapovjednici iz Oluje, predstavnici vojske, policije, Glavnog stožera. Držim da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smijemo razdvajati i dijeliti", odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na upit novinara u palači Dverce, nakon dodjele medalje Pravednik među narodima dr. Stanku Sielskom.

Vezani članci Predrag Fred Matić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Žestoko po predsjednici: ''Najaviti kandidaturu na današnji dan je degutantno. Ona je kraljice patetike'' Svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Predsjednica na obljetnici Oluje objavila kandidaturu: ''I idućih 5 godina ću se viđati ovdje s vama kao predsjednica''

Hrvatska predsjednica kazala je kako želi da se "Oluja", kao jedan od najslavniji datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, obilježi na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.

"Idemo se o tome dogovoriti, osnovati državni odbor i kroz to vidjeti na koji način ćemo najbolje obilježiti Oluju, hrvatsku pobjedu, ali i odati počast svim žrtvama", dodala je.

Grabar Kitarović odgovorila je na novinarsko pitanje što će poduzeti da se s hrvatskih stadiona konačno iskorijeni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Predsjednica 'oprala' Milanovića: 'Neka interese države stavi ispred vlastitih'

"To se može kontinuiranom edukacijom i isticanjem da su takvi povici, koji vrijeđaju bilo koga, povici mržnje, rasizma i netolerancije, apsolutno neprihvatljivi", rekla je.

Dodala je da se ljude koji dolaze na stadione treba učiti toleranciji kao i da se ne može ostati na frustracijama stanjem u državi ili osobnim gospodarskim stanjem te ih prelijevati u izraze mržnje prema drugima.

Apelirala je na takve, ali i sve ostale da ne bojkotiraju nogometne utakmice nego da civiliziranim ponašanjem pokažu da su pravi veleposlanici svoje države. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook