Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objasnila je svoju izjavu od srijede da pravosuđe treba slušati narod.

Galerija


"Mislim pod time na prvo članak 1. Ustava koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo koji građanin može podnijeti prijavu, a Državno odvjetništvo treba postupati sukladno prijavi", pojasnila je predsjednica.

Vezani članci Žena, ilustracija (Foto: Getty images) "Pravda za djevojčice" apelira: "Spirala nasilja nam neće donijeti pravdu. Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović: "Vidjeli smo, nažalost, u posljednje vrijeme puno afera u pravosuđu"

Komentirala je ponovo slučaj grupnog silovanja u Zadru.

"Ne ulazeći u detalje jer nemam detaljne informacije niti je to moj posao, zgrožena sam takvim činom i svatko se postavlja u poziciju majke i kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu i općenito pravne regulative sudstva i kažnjavanja u Hrvatskoj.

Nažalost, kazne za takva zlodjela su niske i moramo se zamisliti da to, pogotovo kada je riječ o krvnom deliktu, da budu u razmjeru s tim kaznenim djelom", rekla je i dodala kako su glas naroda i najavljeni prosvjedi koji će se u subotu održati.

Odgovorila je i na pitanje što ona kao predsjednica može učiniti kad je riječ o većim kaznama, istaknuvši kako može razviti priču da društvo izvrši pritisak na ministarstvo pravosuđa i da se pooštre kazne.

Napominje kako se ona kao predsjednica ne smije miješati u slučajeve, ali da ima moralnu i etičku obvezu u ime društva reći da je potrebno takve kazne povećati kako se ti slučajevi ne bi događali.