Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro iz Vukovara

Kolinda Grabar-Kitarović: "Vidjeli smo, nažalost, u posljednje vrijeme puno afera u pravosuđu"

Predsjednica je u Vukovaru govorila o stanju u pravosuđu nakon što je neprocesuiranje zločina iz rata kritizirao tamošnji gradonačelnik Ivan Penava. Rekla je da je pravosuđe sporo kad je u pitanju kažnjavanje ratnog zločina, ali da u posljednje vrijeme ima i drugih afera.

''Nisam ni ja zadovoljna radom institucija, sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, ovo vam iskreno kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica Republike Hrvatske. Jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe nije još dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

"Vrlo smo glasni kada govorimo u UN-u i pred drugim međunarodnim organizacijama da nema trajnog mira i pomirbe bez postizanja pravde i bez kažnjavanja ratnih zločinaca zalažemo se za međunarodne sudove koji to trebaju procesuirati, a još nismo riješili stanje u vlastitoj kući, zatvorili rane iz Domovinskog rata, pronašli naše nestale kako bi mnoge hrvatske obitelji mogle zatvoriti to pitanje. Bol neće prestati, ali bar će postojati utjeha da su počinitelji kažnjeni i tek tada se može krenuti u ono što svi želimo - bolji i prosperitetniji Vukovar u kojem će mladi ostajati i živjeti zadovoljni", rekla je.

Odbila je komentirati Penavinu izjavu da razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a. "Mislim da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ja kao predsjednica, naravno, ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali kao što sam rekla, mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo, i ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina, vidjeli smo u posljednje vrijeme nažalost puno drugih afera u pravosuđu", poručila je. 

''Misli da to treba pokrenuti, treba prozvati na odgovornost one koji odugovlače s predmetima ili one koji se uopće ne trude da se rasvijetle okolnosti ovdje i da ljudi na ovom području, i Hrvati i Srbi i ostale manjine mogu živjeti u miru i bez upiranja prstom jedni u druge jer zločin je individualan i počinitelji su individualni", zaključila je Predsjednica.

Želi da vukovarska budućnost bude budućnost bez podjela i segregacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene