Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne posustaje

Predsjednica opet kritizira premijera i Vladu: "Prošle su tri idealne godine za provođenje reformi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Danu poduzetnika obilježenom u Westinu premijer i Predsjednica nastavili su proturječiti jedno drugom. Predsjednica je bila mnogo oštrija i poručila je kako je Hrvatska propustila tri idealne godine za provođenje reformi.

Predsjednica je upozorila i na glavne pokazatelje našeg gospodarstva:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje

- gotovo najslabiji gospodarski rast u odnosu na usporedive države

- najslabiji udio robnog izvoza u bruto domaćem proizvodu u odnosu na usporedive države
- reativno niske razine kvalitete ljudskog kapitala u okviru Europske unije
- visoku razinu emigracije i njezina negativnog utjecaja na gospodarstvo države
- gotovo najniža ulaganja u istraživanje i razvoj na razini EU-a

"Prošle su tri idealne godine. Godine u kojima su se mogle i trebale provesti reforme, reforme koje ne trebaju boljeti, nego ukloniti bol. Jedna je reforma, ona porezna, započeta, pa iako nije provedena u cijelosti, pokazala je dobre učinke", poručila je Predsjednica.

"Daljnjom poreznom reformom usmjerenom na porezna i neporezna opterećenja rada i dohotka omogućit ćemo veće neto plaće našim radnicima, ali i značajno konkurentnije uvjete poslovanja poslodavcima", naglasila je.

Dodala je i da Hrvatskoj zapravo ne treba jedna, već čitav niz reformi, malih i velikih. "Treba nam mnoštvo malih i velikih reformi koje se moraju provoditi usporedno, međuovisno, s jasnim očekivanjima i ciljevima koje treba ostvariti", istaknula je Predsjednica.

Istaknula je i loše prakse koje, kako kaže, Hrvatsku i dalje drže u situaciji u kojoj provodimo prakse koje su u konačnici štetne za cjelokupno društvo.

Te je prakse sažela u nekoliko točaka.

"Potičemo uvoz bez dugoročnog pozitivnog utjecaja na naše gospodarstvo, pa tako potičemo kupnju električnih vozila ili kućanskih aparata u kojima nema domaćih komponenti niti radnih udjela, umjesto da potičemo naše inovatore i globalno konkurentne tvrtke u razvoju njihovih proizvodnih i razvojnih kapaciteta i konkurentnosti. Drugim riječima, umjesto da osiguramo trajno održiva kvalitetna radna mjesta, povećavamo deficit u robnoj razmjeni", kaže Grabar-Kitarović.

"Potičemo trošak proizvodnje umjesto poticanja troškova proizvodnih kapaciteta. Ne moram naglašavati koja je razlika u multiplikativnom učinku između jednog i drugog", dodaje.

"Potičemo sekundarne industrije, umjesto poticanja onih koje su robusne i globalno konkurentne, koje otvaraju radna mjesta, s primanjima koja su globalno konkurentna i koja zadržavaju naše ljude u državi. Koja je korist poticane stanogradnje ako mladi ljudi ne mogu naći odgovarajuće radno mjesto?" kaže Predsjednica.

Predsjednica je istaknula i kako vlast potiče i proklamira poticajne mjere čija je učinkovitost upitna i neprovjerena. "Pogledajmo samo koliko je poticaja dano za hrvatsku poljoprivredu posljednjih godina, a koliki je pad ostvarila ta poljoprivreda u tom razdoblju", kaže.

"Umjesto populističkih poticaja, koji su često i diskriminacijski jer učinak tih sredstava osjeti samo mali dio građanstva, krenimo štedjeti i iskoristimo taj prostor uštede za već spomenuto smanjenje poreznih i neporeznih davanja na dohodak i poslovanje", zaključuje Grabar-Kitarović.

Na kraju Predsjednica poručuje da su to samo neki od primjera ponavljanja istih pogrešaka, koje Hrvatska ponavlja godinama bez pokazatelja opravdanosti tih mjera. "A jedini pokazatelj jesu nova radna mjesta, njihova kvaliteta, globalna konkurentnost i zadržavanje mladih u zemlji. No za to je potrebna hrabrost i prihvaćanje odgovornosti", rekla je Predsjednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene