Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošli petak obavila je redoviti preventivni pregled. No, mnogi su se zapitali zašto u privatnoj, umjesto u državnoj bolnici i je li pregled sama platila.

Galerija


Prošli tjedan predsjednica je imala zgusnut raspored. Ujutro je boravila u Istanbulu a poslijepodne u Berlinu. No ipak je uspjela ubaciti i preventivni pregled. “Nažalost imam neke genetske predispozicije, od mojih četvero baka i djedova, troje ih je umrlo od raka. Tako da ja svake godine radim magnetnu rezonanciju dojki i unutarnjih organa“, kaže Grabar-Kitarović.

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica se napokon oglasila o diplomatskom skandalu: ''Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su'' Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Bernardić o šutnji predsjednice oko slučaja Mađarević: ''Trebala je poslati jasnu poruku. Od toga se moraš ograditi''

Pregledana je u privatnoj poliklinici u sv. Nedelji. Bivši ministar i liječnik Mirando Mrsić kritičan je prema tom odabiru. “Pohvalno je da predsjednica ide na preventivne preglede, ali je pitanje zašto je umjesto javne zdravstvene ustanove izabrala privatnu kliniku. Pitanje je tko je to platio“, izjavio je Mrsić.

18.02.2019.
Liječnik i saborski zastupnik Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr)

Dnevnik Nove TV poslao je upit na to pitanje na Pantovčak, i dobio odgovor. Predsjednica se odlučila za tu polikliniku jer je vodi liječnik koji ju je godinama liječio u javnom zdravstvu.

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u hrvatskoj javnosti zalaže se za preventivne zdravstvene preglede te i osobno svake godine obavlja redovite preglede. S obzirom da je dugogodišnji liječnik kod kojeg je predsjednica Grabar-Kitarović išla na preventivne preglede prim. dr. sc. Dragan Schwarz iz sustava javne zdravstvene skrbi prešao u privatne pružatelje zdravstvenih usluga, Predsjednica je ove godine preventivni pregled,magnetsku rezonancu dojki i unutarnjih organa, obavila u privatnoj poliklinici „Radiochirurgija Zagreb“. Nadalje, navedena poliklinika jedina u Hrvatskoj posjeduje uređaj najnovije generacije za navedeni pregled", stoji u odgovoru Ureda predsjednice za Dnevnik Nove TV.

Dodaju da je pregled platila Predsjednica vlastitim sredstvima te da Ured nema saznanja o iznosu obavljene usluge. 

Jedan od vlasnika poliklinike Miroslav Kovačić, bivši državni tajnik iz doba Sanaderove administracije, s kojim se predsjednica godinama zna. Bila im je i na otvorenju.

Liječnica Vesna Ramljak hvali njezin potez da o zdravlju govori javno. “Svaka osma žena u Hrvatskoj će dobiti rak dojke, to nije nešto s čime treba žene plašiti. Ali, u svakom slučaju, prevencija ključ svega. Jer mi i dalje govorimo, što je manji tumor veća je mogućnost izliječenja“, objasnila je Ramljak.

18.02.2019.
Doc.dr.sc. Vesna Ramljak KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za tumore (Foto: Dnevnik.hr)

I njezinog prethodnika prozivalo se zbog operacije kapaka, koju je izveo liječnik iz Njemačke.
Bivšeg ministra zdravstva zbog operacije u inozemstvu. Stanje prvog hrvatskog predsjednika se tajilo.

A naknadno se doznalo da je Kolinda Grabar-Kitarović završila i u državnoj bolnici. “Imala sam virozu negdje poslije Nove godine, bila sam na infuziji u Vinogradskoj bolnici, jer sam morala ići u državni posjet Turskoj. Uostalom, tko od vas nije nimao virozu“, rekla je Grabar-Kitarović.

Kakvog su zdravlja američki predsjednici, zna cijeli svijet. Svake godine idu na sistematski pregled, iako ih zakon na to ne obvezuje. U Hrvatskoj, također, zakona nema, ali nema ni američke prakse.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr