Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šetnja Brijunima

Predsjednica dobila potkovu za sreću i otkrila okupljenima jednu dobru vijest

Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr)
Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) +1 Predsjednica na Brijunima (Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Nacionalni park Brijuni ove godine obilježava 35. rođendan. Tim je povodom organizirana proslava na kojoj je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tijekom obilaska Brijuna Predsjednica je dobila potkovu za sreću s njezinim imenom, a otkrila je okupljenima i jednu veselu vijest.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je bila u šetnji na Brijunima, koji ove godine obilježavaju 35 godina kao Nacionalni park.

Pročitajte i ovo Poljubac za kraj Predsjednica na odlasku Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Velika analiza Provjerenog Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Brijuni su nacionalnim parkom proglašeni 1983. godine, a prvi su gosti stigli 1984., što je bio početak organiziranih posjeta. Tijekom proteklih godina, Nacionalni park posjetilo je više od 4,5 milijuna posjetitelja i ostvareno je više od milijun i pol noćenja. kako su igledali nekad i sada pogledajte OVDJE.

Tijekom šetnje Briunima u društvu ministra Tomislava Ćorića Predsjednica je dobila potkovu s njezinim imenom kako bi joj donijela sreću. doznala je kako kovača danas više i nema puno, ali ni posla za njih, pa tako uglavnom izrađuju suvenire.

Predsjednica je okupljenima objavila kako je na Brijunima prije dva tjedna boravio veleposlanik Šri Lanke koji je uočio kako je na otoku samo jedan slon, točnije slonica Lanka. Tom je prilikom obećao da će poraditi na tome da Lanka dobije društvo.

Lanka je inače jedini slon u Hrvatskoj, a Sony koji je također bio na Brijunima preminuo je prije nekoliko godina.

Predsjednica je dodala kako su Brijuni super za brendiranje.

Povijesno važni

"Legenda kaže da su Brijuni nastali tako što su anđeli skupili komadiće raja rasutog po istarskoj zemlji. Svojom ljepotom oni su oduvijek oduševljavali, a već prvi koraci pobuđuju divljenje svakog posjetitelja Nacionalnog parka. A svakim novim korakom spoznajemo kako jedinstvenost ovoga Nacionalnog parka počiva na spoju unikatne prirodne izvornosti i ljudske kultivacije krajolika" , istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako tako oplemenjen skladni spoj prirode i kulture Brijune čini neodoljivima.

Predsjednica je rekla i da Brijuni imaju i veliku važnost za političku povijest Republike Hrvatske, a kako su u razdoblju bivše države bili mjesto brojnih važnih državničkih sastanaka jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza.

Grabar- Kitarović je istaknula kako se od samostalnosti Hrvatske "posebno pamti sastanak s vojnim vrhom 31. srpnja 1995, na kojemu su donesene ključne odluke koje su zajamčile uspjeh vojno-redarstvene operacije 'Oluje', čime su Brijuni posebice upisani u političku povijest Hrvatske".

"Danas Brijuni imaju prije svega turistički značaj i oni su poput Dubrovnika, Plitvičkih jezera i još nekih odredišta, lice Hrvatske, ono što prvo želimo pokazati svijetu. Stoga ih u još većoj mjeri nego do sada možemo iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja, ali i kao zemlje koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne značajke i vrijednosti svojega identiteta" - poručila je Kolinda Grabar- Kitarović. (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene