Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar za posljednji mjesec 2017.

Predsjednica kritikama Vlade vratila potporu birača, najpopularnija je političarka

Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Dnevnik Nove TV donosi rezultate Crobarometra za posljednji mjesec ove godine. Doznajte koliku potporu građana ima Predsjednica, kako građani ocjenjuju hrvatske političare, kako su ocijenjeni premijer Plenković i njegovi prethodnici u isto vrijeme svog mandata te kako su ocijenjeni Ured Predsjednice, Vlada RH i Hrvatski sabor.

PREDSJEDNICA KRITIKAMA VLADE VRATILA POTPORU BIRAČA

Predsjednica RH u dva je mjeseca vratila potporu većine građana - vidljivo je to iz redovitog Crobarometra kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV. Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok 8 posto ispitanika ne zna. Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni kada većina građana nije odobravala njezin rad, Predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike. Njezin prethodnik, Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012., imao potporu među 77 posto ispitanika, njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a 6 posto nije znalo.

KAKO GRAĐANI OCJENJUJU HRVATSKE POLITIČARE?

Predsjednica godinu završava kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio od 53 do 64 posto potpore. Premijer već 9 mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto ispitanika koji o Andreju Plenkoviću misle pozitivno. Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. A otprilike takav rejting imao je gotovo cijelu godinu. Ivan Vilibor Sinčić 2017. završava s činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 53 posto građana, a taj broj iz mjeseca u mjesec raste.
Božo Petrov može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, što je slično kao i zadnji mjesec.

PREMIJER I PRETHODNICI – TKO JE NAJBOLJI MEĐU BIRAČIMA?


Premijer Plenković može računati na potporu 44 posto birača, a kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme svog mandata? Ivo Sanader u ožujku 2005. imao je podršku 50 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, dok je njih 43 posto mislilo suprotno. No, u drugom mandatu u 12 mjesecu 2008. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 36 posto građana, a njih 58 posto negativan. Jadranka Kosor je u rujnu 2010. uživala potporu 36 posto birača, a o njoj je tada negativan dojam imalo 58 posto ispitanika. Zoran Milanović je u veljači 2013. uživao potporu 40 posto birača, a o njemu je tada negativan dojam imalo 56 posto ispitanika.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Sabina Tandara Knezović NOVI CROBAROMETAR Tko je na tronu političke popularnosti u Hrvatskoj? Predsjedniku Milanoviću rejting se popravio, ali dvojici političara on je u - slobodnom padu

Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

TRI INSTITUCIJE – URED PREDSJEDNICE I VLADA „TROJKA“, HRVATSKI SABOR „DVOJKA“

Na kraju godine, Ured Predsjednice ocijenjen je s 3,01 ili „trojkom“. Zato Vlada kao institucija popravlja svoje ocjene među biračima i trenutno ima 2,53 ili „trojku“. No, Hrvatski sabor očekivano je najlošije ocijenjen, s 1,90, što je i jedna od najlošijih ocjena u 2017. koju tako završava s „dvojkom“.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene