Obavijesti Video Pretražite Navigacija
održali sastanak

Predsjednica o odluci Ustavnog suda: ''Penavin stav nije nepoštivanje, već poziv koji podržavam''

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3 Ured predsjednice
Aktualno Galerija Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3 Foto: Ured predsjednice Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 4 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 4 Foto: Ured predsjednice Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 2 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 2 Foto: Ured predsjednice +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 5 Galerija 1/4 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak sastanak s Ivanom Penavom, gradonačelnikom Vukovara. Podržala je njegovu odluku kojom se protivi odluci Ustavnog suda.

Sastanak su održali zbog odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene uporabe sprskog jezika i pisma na području Vukovara. Predsjednica je izrazila podršku stavu Ivana Penavi koji se protivi odluci Ustavnog suda.

Iz Ureda predsjednice su nakon sastanka priopćili da Kolinda Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarcima ''koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija''.

Predsjednica ističe da to izaziva osjećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizira.

Predsjednica odluku Ustavnog suda ne može komentirati, ali ističe kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primjenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a državnog vrha da treba zahtijevati rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. ''Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30.000 logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?'', rekla je predsjednica i kazala da Penavin stav prema odluci suda nije nepoštivanje, nego poziv koji osobno podržava.

„Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Aktualno Najteži dan premijerske karijere Andreja Plenkovića: ''Postao je stručnjak za umanjivanje i zamagljivanje problema'' +0 Gabrijela Kišiček (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Najteži dan premijerske karijere Andreja Plenkovića: ''Postao je stručnjak za umanjivanje i zamagljivanje problema'' 1/1 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene