Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut udruzi "Majke Srebrenice" u povodu smrti njihove predsjednice Hatidže Mehmedović, čija nas, istaknula je, herojska borba za istinu sada još i više obvezuje da nastavimo težnju svih majki nevinih žrtava, da izborimo za njih pravdu koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela.


"S dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice udruženja „Majke Srebrenice“, čija nas herojska borba za istinu sada još i više obvezuje da nastavimo težnju svih majki nevinih žrtava, da izborimo za njih pravdu koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela. Nikada neću zaboraviti duboku bol koju sam osjetila u Hatidžinu zagrljaju, kada sam se prvi put kao predsjednica Republike Hrvatske, u ime svojega naroda poklonila nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina."

Vezani članci Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiva/AFP) Premijer Plenković uputio sućut Majkama Srebrenice: "Hatidža Mehmedović život je posvetila traganju za istinom i pravednom kaznom" Slika nije dostupna Preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge "Majke Srebrenice"

Duboko me, istaknula je, dirnula bol i usamljenost koju sam vidjela u njezinim očima, u očima majki Srebrenice, kao i obitelji svih žrtava.

Hatidžina smrt, istaknula je predsjednica Republike Hrvatske, obvezuje nas na još snažnije čuvanje Srebrenice kao opomene na najstrašniji zločin, na ono što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

"Nikada neću za zaboraviti ženu i majku koja je svoj život, svoje srce prepuno tuge koja bi kako je jednom istaknula, 'mogla preplaviti cijeli svijet', usmjerila u borbu za pomirenje, za suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje, kako se takav zločin ne bi ponovio nigdje i nikad više, kako se niti jednoj majci ne bi srce slomilo zbog nestanka njezina djeteta", navela je u izrazima sućuti predsjednica Grabar-Kitarović

S posebnim ponosom, poručila je, u sjećanju ću sačuvati naše razgovore, međusobno razumijevanje i uvažavanje, uz iznimno poštivanje svih nastojanja što je na čelu udruge, kao predvodnica Majki Srebrenice Hatidža Mehmedović čuvala i promicala istinu o genocidu u Srebrenici.

U ime hrvatskog naroda i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim da borba majke hrabrosti urodi budućnošću temeljenoj na istini, svjetlu, dobru i miru, suživotu i prosperitetu, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna, stoji na kraju brzojava sućuti koji je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poslala udruzi "Majke Srebrenice" u povodu smrti njihove predsjednice Hatidže Mehmedović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju