Predsjednica Republike prvi je radni dan na Pantovčaku započela postrojavanjem počasne bojne. Pogledajte video koji je snimila ekipa Dnevnika Nove TV...


Nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je nazvala premijera Zorana Milanovića i najavila mu da će predložiti sazivanje tematske sjednice Vlade o gospodarskom stanju, doznaje se od njenog tima.

Kolinda napravila prvi državnički potez prema Milanoviću

Vezani članci Slika nije dostupna Matić o sastanku predsjednice s braniteljima: 'Mogla je i mene zvati' Slika nije dostupna FOTO Prvi radni dan predsjednice Hrvatske

Predsjednica, kojoj je danas prvi radni dan mandata, kontaktirala je i predsjednika Sabora Josipa Leku, kardinala Josipa Bozanića, predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina i predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića.

Svećenik Jozo Zovko blagoslovio je ured Kolinde Grabar Kitarović.

 

Prvog radnog dana na Pantovčaku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postrojila je počasnu bojnu ispred ulaza u predsjedničke urede.

'Grabar Kitarović odlazi u Savsku 66? Nikakvu najavu u ministarstvu nismo dobili'

Prijavak predsjednici podnio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Dragan Basić. "Gospođo predsjednice, vrhovna zapovjednice Oružanih snaga, Počasno-zaštitna bojna postrojena u vašu čast spremna za pregled", kazao je Basić, nakon čega je Grabar-Kitarović pozdravila zastavu te izvršila pregled postrojbe uz "Pozdrav Domovini".

"Gospodo vojnici, dočasnici, časnici, pozdrav Domovini", kazala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga na što su postrojeni pripadnici bojne uzvratili: "Pozdrav!".

Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i prilikom podnošenja prijavaka u stroju, uz odore redovnih postrojbi Oružanih snaga, imati i povijesne odore.

Za radni stol odabrala je onaj prvog hrvatskog predsjednika na Franje Tuđmana kojeg je i sama često spominjala tijekom svoje predizborne kampanje.

VIDEO Sastanak trajao više od sat vremena, tek djelić bio dostupan za javnost

Poslijepodne će predsjednica posjetiti branitelje koji prosvjeduju na Savskoj cesti u Zagrebu, a do kraja dana očekuje se i da budu poznata imena svih njenih najbližih suradnika. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook