Ministar Predrag Štromar sazvao je će konferenciju za medije s temom energetske obnove zgrada javnog sektora. Dotaknuo se i poreza na nekretnine.

Galerija +0 Konferencija za medije ministra Štromara (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Na početku konferencije za medije ministar Predrag Štromar rekao je da neće biti poreza na nekretnine. "Moram reći da nema poreza na nekretnine i siguran sam da zbog utvrđivanja vrijednosti nekretnina to neće biti moguće učiniti u mandatu ove Vlade", rekao je.

Vezani članci Predrag Štromar (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Kreće energetska obnova: Štromar najavio poslove za tisuće novih građevinaca Slika nije dostupna Država povećava kvote za subvencionirane kredite: "Ima se vremena, idite u banke, ne odustajte ako vam fali koji dokument"

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja konferenciju je sazvao povodom iznimnoga interesa prijavitelja za Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora".

Inače, zbog iskazanog značajnog interesa potencijalnih prijavitelja na Poziv Ministarstva s danom 5. veljače 2018. godine ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu dosegnuo je 200 % ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava.

Zbog toga su prijave na Poziv privremeno obustavljene, a prema podacima prikupljenim nakon obustave poziva, zaprimljene su ukupno 443 prijave.

"Mi smo 5. veljače zatvorili natječaj jer smo došli na više od 200 posto prijava od sredstava koje smo imali osigurano. Napravit ćemo evaluaciju svih sredstava i početi vrlo brzo donositi odluke o financiranju. Natječaj je zatvoren privremeno na 3 mjeseca. Mislimo povećati alokaciju, osigurati sredstva za skoro sve koji su se dosad prijavili", rekao je ministar.

Kaže da u sljedećih 4 do 5 godina ima ukupno 5 milijuna kuna investicija. Poručio je svima koji se nisu prijavili do 5. veljače da će pokušati naći još sredstava.

Inače, nakon zaprimanja projektnih prijava provodi se postupak dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira. Taj je postupak trenutno u tijeku, a nakon završetka Ministarstvo će donijeti odluke o financiranju za odabrane projekte.

Ovim se projektom žele poboljšati uvjeti rada učenicima i nastavnom osoblju, učiteljima i profesorima, ali i ostalim djelatnicima javnih službi, te isto tako ostvariti i uštede na energentima, struji i plinu, za grijanje i hlađenje javnih zgrada.

Krajnji učinak nižih režija bit će rasterećenje proračuna županije, općina i gradova, a novac će se moći iskoristiti za druge razvojne projekte, primjerice za podizanje obrazovnog standarda kroz bolje škole i veće plaće tetama u vrtićima ili za poticaje lokalnim OPG-ovima i poduzetnicima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju