Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvara li se Rafinerija Sisak?

PORUKA IZ SISKA ''Volio bih da naš premijer MOL-u kaže dosta''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O najavama zatvaranja rafinerije u Dnveniku Nove TV govorio je Predrag Sekulić iz Stožera za obranu rafinerije.

Kako je izgledalo kad ste dobili prvu informaciju da se gasi sisačka Rafinerija?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvalio kolegama na podršci Glasnogovornik Stožera za obranu rafinerije Sisak dobio otkaz: "Vjerujem u dobro i u pravdu" Slika nije dostupna Stožer uoči sastanka s premijerom 'Rafinerija Sisak ključna za energetsku neovisnost Hrvatske'

Na žalost, trenutak je vrlo osjetljiv. Rafinerija Sisak je u pokretanju postrojenja. Došao sam među ljude… nevjerica, neizvjesnost. S druge strane pojavio se i otpor i borba, jer mi u Sisku uvijek volimo reći da smo borben grad, kroz povijest, od 1593. 1941., pa do 1991. smo to dokazali, a spremni smo ako to treba biti i 2016., 2017, spremni smo reagirati.

Politika je sve ove godine mnogo toga obećavala. Vjerujete li politici da može ispuniti ono što su obećali i sačuvati rafineriju?

Sigurno je da se radi o političkoj odluci, ali svakako treba uključiti stručnjake. Treba saslušati nas sindikate, nas kao stožer. Mi imamo dokumente pokazati rezultate i vidjeti da ova Rafinerija posluje pozitivno, da ima budućnost kako Rafinerija, tako i INA, tako i energetska neovisnost Republike Hrvatske.

Nedavno je i predsjednica neće dopustiti da se Rafinerija ugasi.

Svakako je ovo neprimjerena izjave ministra Dobrovića nasuprot one koje je ovdje predsjednica izrekla, gdje je jasno rečeno da ovo nije problem Rafinerije Siska, već nacionalnih interesa, da je ovo problem energetike, neovisnosti Hrvatske, da traži uključenje institucija itd.

Danas je tu priču potaknuo bivši ministar Panenić, pretpostavlja se da je on upućen u problematiku i zato je njegova izjava jutros u Saboru izazvala toliko panike.

Mi smo izjavu Panenića protumačili kao aktualizaciju teme. Spomenuto je zatvaranje rafinerije Sisak, ali mislimo u jednom drugom kontekstu. Treba provjeriti točno, jednostavno nismo imali vremena danas poslušati sve izjave. Jako nas je iznenadila izjava ministra Dobrovića. Čuli smo se s članovima Mosta koji su apsolutno rekli da nema govora o zatvaranju Rafinerije Sisak, da su se borili za Inu u prošloj Vladi i da će se boriti i dalje. Nama ne preostaje ništa drugo nego vjerovati.

Kako tumačite sve što se danas dogodilo? Je li to bilo sakupljanje političkih bodova ili?

Nama u Sisku je dosta sakupljanja političkih bodova, nas politika ne zanima. Ne zanima nas što je bilo u prošlosti, idemo se okrenuti budućnosti, donijeti čvrste državničke odluke kao što je predsjednica u Sisku izjavila. Idemo pokrenuti Inu jer ona je pokretač hrvatskog gospodarstva.

Premijer je kazao da će se hitno pozabaviti s tim, već sljedeći tjedan razgovarati s upravom Ine.

Ne znam koliko smisla imaju daljnji razgovori. Znamo što MOL želi. Više bih volio da naš premijer Plenković dao izjavu koja ide u cilju, kako gospodin Orban izjavljuje u Mađarskoj, da bi znali da možemo reći dosta i da će se Hrvatska pokrenuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene