Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje na protuzakonito posredovanje?

Predloženo skidanje imuniteta Drmiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo je Saboru predložilo da odobri i novi zahtjev USKOK-a te HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću zastupnički imunitet skine i radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio i treće kazneno djelo - poticanje na protuzakonito posredovanje.

MIP je 17. lipnja Saboru predložio, a Sabor i odlučio Drmiću, na zahtjev USKOK-a imunitet skinuti radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te lažnog prijavljivanja. USKOK je svoj zahtjev naknadno dopunio te od Sabora prije dva dana zatražio da se Drmiću imunitet skine i kako bi ga se procesuiralo za kazneno djelo poticanja na protuzakonito posredovanje.

Iako je riječ o USKOK-ovom tajnom predmetu, mediji navode da to tužiteljstvo Drmića tereti za pokušaj utjecaja na pravomoćnu presudu Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin. MIP je današnju odluku donio jednoglasno, no njoj je prethodila kratka rasprava koju je pokrenuo Arsen Bauk (SDP) inzistirajući da se MIP glasovanjem očituje i odbije zahtjev USKOK-a odnosno DORH-a, da se iz rasprave o tom predmetu isključi javnost, odnosno novinari koji prate sjednicu Povjerenstva.

Tome se u ime HDZ-ove većine u MIP-u usprotivio predsjednik tog Povjerenstva Damir Sesvečan, naglasivši da su se članovi MIP-a, kao i u ranijim slučajevima obvezali u raspravi ne ulaziti u meritum stvari, te da stoga nema potrebe ni odlučivati o zahtjevu DORH-a da se isključi javnost. 'Smatram da ni u buduće nećete ulaziti u meritum stvari, pa zato nema ni potrebe za glasovanjem o isključivanju javnosti', poručio je Bauku, koji je potom zatražio da MIP konstatira kako se DORH-ov zahtjev ne prihvaća.

Ni taj prijedlog Sesvečan nije prihvatio ustvrdivši da je zahtjev DORH-a utemeljen na zakonu koji je donio Sabor, te da ne može dopustiti da se Povjerenstvo dovede u poziciju da ne poštuje zakon. Bauk je zatim zatražio da se u izvješću koje MIP upućuje Saboru navede da se većina članova Povjerenstva nije htjela očitovati o DORH-ovu zahtjevu. Njegovog stranačkog kolegu Ivana Hanžeka zasmetalo je pak što će Sabor dva puta skidati imunitet jednom zastupniku. 'Je li u ovoj državi netko u stanju odraditi posao od prve bez greške', upitao je. (HIna)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na zahtjev dorh-a Mito, zloporaba položaja i ovlasti...: Kuščeviću dodatno skinut imunitet zbog proširenja istrage Slika nije dostupna Nakon odluke o Tomislavu Sauchi SPD: Praksu skidanja imuniteta treba promijeniti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene