Ustavni sud u sljedećih desetak dana, doznaje Dnevnik Nove TV, trebao bi donijeti dvije važne odluke.


Prva je o sudbini valutne klauzule, a druga o kolektivnoj tužbi udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima.

Vezani članci Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 1 Ustavni sudac koji susjede zalijeva vodom nakon reakcija na incident: "Da vas zovem da snimite kako zalijevam vrt - kasno je, danas sam već zalio" Guverner HNB-a Boris Vujčić Guverner Vujčić najavio nadzor u RBA: "Neugodno sam iznenađen, takav je oglas potpuno neprimjeren"

Udruga Franak i bivši dužnici s nestrpljenjem čekaju odluku Ustavnog suda o njihovoj ustavnoj tužbi u slučaju švicarski franak.

''Ustavnom tužbom se traži da se kompletan proces vrati natrag na visoki trgovački sud i da se ispita poštenost valutne klauzule CHF'', kazao je Goran Aleksić, saborski zastupnik.

Ako Ustavni sud odluči u njihovu korist, visoki trgovački sud bi onda morao ponovno odlučivati o poštenosti valutne klauzule u švicarcima.

''I ako bi se utvrdilo da je valutna klauzula CHF nepoštena, onda u tom slučaju bi se svi krediti s valutnom klauzulom CHF morali reobračunati po početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi u skladu s presudom suca Radovana Dobronića'', dodaje Aleksić.

No i u tom slučaju svi koji se i nakon konverzije kredita smatraju oštećenima pravdu bi na sudu morali potražiti sami.

''Oni bi se opet trebali prvo obratiti u mirnom postupku jer bi možda banke htjele pregovarati i riješiti to u mirnom postupku, ako ne bi to mirno riješili onda bi opet morali pokrenuti parnicu svaki pojedinačno'', rekao je Nicole Kwiatkowski, odvjetnica.

Ustavni sud odlučit će i o ustavnosti valutne klauzule u bilo kojoj stranoj valuti. Ako bi je proglasio neustavnom, krediti bi se mogli izdavati samo u kunama.

''Krediti u kunama su uvijek bili u neku ruku barem neznatno skuplji, kad bi se ukinula valutna klauzula to se ne može znati u ovom trenutku su krediti svima jeftini jer su kamate niske i na štednju i na kredite'', pojašnjava Željko Ivanković.

Osim kreditnih pitanja Ustavni će sud do nove godine odlučiti i o tome mora li bivši predsjednik Stipe Mesić u skladu s odlukom Oreškovićeve Vlade ipak iseliti iz svog ureda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr