454043
454043
454043
454043
454043

HNB mora udruzi Franak dati povjerljive podatke o konverziji kredita u "švicarcima"

  • , 19.10.2016., 10:15
  • Autor:
  • komentara

Nakon odluke Visokog upravnog suda da HNB mora dostaviti podatke o konverziji kredita u švicarskim francima, koje je zatražila udruga Franak, iz Hrvatske narodne banke oglasili su se priopćenjem te istaknuli da će odluku suda poštovati, no da je riječ i o presedanu.

 
 
 
 
HNB mora otkriti podatke o bankama (Video: Dnevnik Nove TV)
HNB mora otkriti podatke o bankama (Video: Dnevnik Nove TV)

Podatke koje je udruga Franak zatražila od HNB-a o konverziji kredita u švicarcima, bit će im i dostavljeni, odlučio je Visoki upravni sud, a Hrvatska narodna banka tu će odluku ispoštovati. O svemu su se iz HNB-a oglasili i priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti.

"Hrvatska narodna banka zaprimila je 18. listopada 2016. presudu Visokog upravnog suda RH kojom se odbija tužbeni zahtjev HNB-a za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje u kojemu je zatražena dostava podataka u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima, a koje je Udruga Franak zatražila od HNB-a 19. siječnja ove godine. Presuda je uslijedila nakon što je, po zaprimljenom rješenju Povjerenice, HNB zatražio od Visokoga upravnog suda da ispita njenu odluku, i to posebno uzimajući u obzir da tri hrvatska zakona nalažu HNB-u dužnost čuvanja tajnosti i povjerljivosti podataka koje sazna u obavljanju svojih dužnosti, a čija je dostava Udruzi Franak bila naložena rješenjem Povjerenice.

Zaštita povjerljivosti i tajnosti tih podataka propisana je, naime, člankom 206. Zakona o kreditnim institucijama, člankom 23. stavak 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju te člankom 53. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Uzimajući u obzir ta zakonska ograničenja, HNB je na dva, od ukupno pet zahtjeva Udruge Franak, odgovorio neposredno udruzi još u veljači ove godine, dok je za preostala tri proveo test razmjernosti i javnog interesa, te utvrdio da bi odgovorom, odnosno dostavom traženih podataka prekršio spomenuta tri zakona.

Pri tome je HNB, uvažavajući propise o povjerljivosti i tajnosti, u Polugodišnjoj informaciji, dostupnoj na internetskoj stranici HNB-a, objavio informacije o aktivnostima HNB-a u tijeku postupka konverzije kredita u švicarskim francima, s izuzetkom imenovanja banaka. Tako je, u cilju nadzora i praćenja zaštite potrošača, HNB zaprimio i obradio više od 2251 prigovora potrošača; izmijenjeno je 27.220 aneksa ugovora o kreditu nakon što su iz njih isključene sporne odredbe; izrađena su 6954 nova, tj. ponovljena izračuna konverzije, ponuđena klijentima dviju banaka; za 400 klijenata jedne banke ispravljeni su izračuni korištenjem kamatne stope na točan datum, a 544 nova izračuna konverzije dostavljena su i klijentima s otkazanim kreditima. I napokon, pokrenute su formalne mjere protiv banaka u slučajevima utvrđenih nezakonitosti u primjeni ZID ZPK-a (zapisnici, rješenja i prekršajni postupci) – HNB je izdao pet zapisnika i dva rješenja, a pokrenuta su i tri prekršajna postupka.

Presuda Visokog upravnog suda izuzetno je važna jer je njome, ocijenivši javni interes prevladavajućim, po prvi puta sud RH donio odluku kojom se tajni i povjerljivi bankovni i supervizorski podaci kojima raspolaže HNB, a koji su takvima propisani trima spomenutim zakonima i za koje je HNB u provedenom testu razmjernosti utvrdio da preteže obveza čuvanja tajnosti, moraju otkriti u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama. U tom pogledu, radi se o presedanu u sudskoj praksi o bankovnoj superviziji koji bi mogao imati značajne učinke u budućnosti.

HNB će postupiti prema presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. No, kod objavljivanja i dostave podataka, kao i pri provedbi testova razmjernosti slijedom budućih zahtjeva za pristup informacijama, HNB će i dalje pažljivo procjenjivati interes javnosti za pristup traženim podacima u odnosu na obvezu čuvanja povjerljivosti i tajnosti prikupljenih supervizorskih informacija utvrđenu propisima RH i EU koji reguliraju bankovnu superviziju i nadzor banaka."

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se