Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi proračun Slavoniji i Baranji nije ništa dao, nego je još i uzeo. Poticaji za poljoprivredu su smanjeni, a za prilagođavanje hrvatskog seljaka europskom tržištu nije osigurana ni jedna kuna. Upitni su i mnogi projekti izgradnje cesta, škola, željezničkih pruga, sustava navodnjavanja.


Sve vlade u posljednjih deset godina nisu ništa učinile za istok Hrvatske, kažu. Pitaju se i diktira li odnos političkih stranaka način kako se dijeli novac za regije.

Vezani članci Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati Zvonimir Troskot u Dnevniku Nove TV - 3 Troskot u Dnevniku Nove TV: "Vlada je najveći ekstraprofiter u Hrvatskoj. Naša je pretpostavka da ćemo vrlo vjerojatno imati socijalne nemire"

Tako će Slavonci požnjeti milijardu kuna manje na poticajima ove godine. Za prilagodbu standardima Europske unije neće dobiti ni kunu. Za HDSSB to znači samo jedno. 'Izgubili smo ustvari šansu za našu budućnost, naš razvoj', kaže Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjski, član HDSSB-a.

S ovakvim proračunom, za razvoj i budućnost zabrinuti su i seljaci.'Nema šanse da opstanemo i konkuriramo europskim proizvođačima', kaže Krešimir Kopljar, poljoprivrednik iz Vuke.

Zbog vladinih rezova, bez navodnjavanja ostaju virovitički seljaci, upozorava župan. 'Direktna financijska šteta minimalno 13 milijuna kuna koliko je dosad uloženo, radovi se moraju konzervirati i zatvoriti gradilište', kaže župan virovitičko-požeški i član HDZ-a Tomislav Tolušić.

Za sada zatvoreno ostaje i đakovačko rodilište, a ergela ostaje bez pet milijuna kuna.'Nisam ljuta, ali sam razočarana jer bez obzira tko bio na vlasti mislim da to, ne Đakovo, nego hrvatski ljudi, da to nisu zaslužili', kaže Vera Bulat iz Đakova. 'Uopće me više ništa ne zanima, niti me što može iznenaditi jer je sve skupa grozno, očekivanja velika, ostvarenja nikakva', kaže Zdenka Vuković iz Đakova.

Ostvariti se neće ni san Slavonaca da ljeto provedu bez uboda komaraca. Država dodatna sredstva neće dati. 'Tih 30 milijuna kuna će nedostajati kao što su nedostajali svake godine', kaže Kraljičak. 'Definitivno se ne slažem s tim i mislim da to nije u redu', kaže Ksenija Balatinac iz Osijeka.

Potencijala za razvoj istok Hrvatske ima, ali bez novca koji će ga potaknuti i osigurati budućnost regije Slavoncima ostaje samo jedan zaključak. 'Slavonija i Baranja uvijek loše prolaze', kaže Igor Butar iz Đakova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju