Pripreme za najveći katolički blagdan - Uznesenje blažene Djevice Marije ili Velike Gospe u punom su jeku. Prvi hodočasnici već su počeli stizati, a u sljedeća dva dana očekuje se da će ih doći oko 50 tisuća.


Poznati po svojem gostoprimstvu, Sinjani sa željom očekuju tradicionalno najveću proslavu. Pripreme za tradicionalno najveću proslavu blagdana Velike Gospe već su počele.

Vezani članci Vukovi, ilustracija - 3 U okolici Sinja mještani strahuju od napada vukova: "Dolaze baš uz sam rub kuće, napadaju stoku, pse, sve živo" Kardinal Josip Bozanić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Svečane proslave blagdana Velike Gospe; Kardinal Bozanić: ''Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla''

Kako bi izbjegli gužve na svetkovinu Velike Gospe, mnogi su već danas doputovali u Sinj. Zahvalu Gospi Sinjskoj uputit će i brojni hodočasnici. Prva hodočašća počela su prošlog tjedna, a na tradicionalno 35. hodočašće sinoć se uputilo nekoliko tisuća mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Pješače od sedam do osam sati, a prijeđu više od 30 kilometara.

Svake godine Sinj posjeti oko 50 tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja, najviše iz Bosne i Hercegovine. Sinjanima gužve ne smetaju, kažu, dio je to njihova identiteta.

Najveće je to slavlje, posvećeno Gospi, još od pobjede nad Turcima 1715. godine, koja je pripisana njezinu čudotvornom zagovoru.