Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oblačno uz padaline

Vozači, oprez! Snijeg u Gorskom kotaru i Lici, pahulje moguće i u nizinama

Screenshot: HAK
Screenshot: HAK
Diljem Hrvatske danas će prevladavati oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima te grmljavinom, a u gorju susnježicom i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Snijeg mjestimice može padati i u nizinskom području te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Sredinom dana u većini krajeva prestanak oborina, potom i djelomično razvedravanje, no u Dalmaciji navečer i u noći ponovno kiša.

Pročitajte i ovo Saharski pijesak iznad Varaždina, ilustracija Ljeto je uranilo Temperature do 30 stupnjeva, a onda nagla promjena: Danas nam stiže saharski pijesak, objavljeno upozorenje za neke građane Ilustracija vremenska prognoza "Stiže pravi ugriz zime": DHMZ najavio veliko zahladnjenje, prve značajne promjene već od petka

Toplina će popustiti, zajedno s južinom, pa danas ponovno zamijenite tanju jaknu za onu deblju, a tanju onda možete odložiti i dublje u ormar, neće vam trebati neko vrijeme.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i Dalmaciji sjeverozapadni, a na jugu još ujutro jak jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura koja će poslijepodne imati jake udare, navečer i olujne.

U višem gorju tijekom noći i jutra može pasti i 15-ak cm novog snijega, a moglo bi ga malo biti i u nizinama kopnenog dijela zemlje. Na Jadranu pljuskovi i grmljavina, dok u unutrašnjost Istre i Dalmacije jak vjetar može donijeti i pokoju pahulju. Do sredine dana, oborine bi u većini krajeva ipak trebale prestati. Vjetar će uglavnom već i okrenuti na sjeverozapadnjak, a na sjevrnom Jadranu i buru koja će zatim jačati. Jedino će na krajnjem jugu još biti jakog i olujnog jugozapadnog vjetra. Temperatura zraka većinom između 1 i 6, na sjevernom Jadranu od 6 do 11, u Dalmaciji između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Idućih dana uglavnom će biti djelomice sunčano, suho, ali i hladno. Noću će se temperatura spuštati dosta ispod nule, danju će biti u plusu, ali ne prevelikom. Ujutro ponegdje sumaglica i magla.

Zimski uvjeti na cestama

U HAK-u upozoravaju kako u Lici i Gorskom mjestimice pada slab snijeg, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri i skliski od kiše. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke (DC3), kao i na pojedinim cestama u Lici.

Na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zbog odrona u Republici Sloveniji za sav promet privremeno je zatvoren granični prijelaz Macelj (Slo - Gruškovje). Na autocesti A2 Zagreb-Macelj vozila se mogu isključiti kod čvora Krapina i voziti obilazno državnom cestom DC1 prema graničnom prijelazu Lupinjak.

Na autocesti A1 između čvorova Lučko i Donja Zdenčina na 6. +150 km u smjeru mora promet teče jednim trakom, zbog slijetanja teretnog vozila.(Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene