Obavijesti Pretražite Navigacija
Pravobraniteljica upozorava

Važnost parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom: "Ona nisu povlastica, već pretpostavka ravnopravnog sudjelovanja u društvu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak priopćila je u srijedu, u povodu napada na komunalnog redara jer je upozorio prekršitelja koji je parkirao na mjestu za osobe s invaliditetom, da parkirališna mjesta osobama s invaliditetom omogućuju ravnopravnost.

Slonjšak ističe da ju je neugodno iznenadila vijest o fizičkom napadu na komunalnog redara u Primoštenu nakon što je nesavjesnog vozača upozorio da je bez ovlaštenja parkirao na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ljudska prava Praksa iz mračnog doba prešutno živi i danas: Žene s invaliditetom su žrtve prisilne sterilizacije Ilustracija Nastavljaju sa sličnim projektima MUP raspisao natječaj, prvi put se može prijaviti i ova skupina ljudi

Prema medijskim napisima o događaju koji se zbio 14. srpnja, komunalni redar pretrpio je lakše tjelesne ozljede nakon što ga je napao muškarac kojeg je prethodno upozorio da ne može parkirati na mjestu predviđenom za parkiranje osoba s invaliditetom i fotografirao vozilo zatečeno u prekršaju.

"Konkretni događaj zlouporabe parkirališnog mjesta za osobe s invaliditetom, koji je rezultirao počinjenjem kaznenog djela za koje je policijska postaja Šibenik žurno provela kriminalističko istraživanje, poticaj je da javnosti ponovno skrenemo pozornost na razloge i važnost poštivanja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom", poručuje pravobraniteljica.

Korištenje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom jedna je od pretpostavki mobilnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

"Iako je sankcioniranje prekršitelja krajnji cilj koji nesporno podržavamo, prvenstveno želimo osvijestiti širu javnost da parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom nisu povlastica osoba s invaliditetom, već jedna od pretpostavki njihova ravnopravnog sudjelovanja u društvu i pomoći u svakodnevnom življenju.

Poštivanje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom znači poštivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Stoga ponovno apeliramo na vozače da savjesno i odgovorno poštuju pravila o korištenju parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom", kaže se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene