Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je dopunio Zakon o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu, čime je oboljelima od te profesionalne bolesti priznato pravo na starosnu mirovinu bez obzira na životnu dob i godine staža.


Do sada je mirovinu pod posebnim uvjetima ostvarilo 102 oboljela od azbestoze, a u Vladi očekuju da će taj broj, uz najnovije zakonske dopune, do 2013. porasti na 250. Vlada predlaže i da im se mirovina poveća za 26 posto, čime će se izjednačiti s mirovinama korisnika prava na dodatak uz mirovinu. Sabor je donio i sa zakonodavstvom EU uskladio novi Zakon o poljoprivredi, kojim se poljoprivreda definira kao strateška djelatnost. Na prijedlog Vlade odbijen je amandman da ostane obveza resornog ministarstva da jednom godišnje pred parlamentom iznosi tzv. zeleno izvješće (godišnje izvješće o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini).

Nema više 'opojnih droga'

Vezani članci Uhićen mladić, ilustracija Razbijena skupina trgovaca drogom: Prilikom privođenja jednom muškarcu pozlilo, hitno prebačen u bolnicu - "Pred očima mi se sin gasio!" Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Zakon, naime, propisuje da Ministarstvo ne mora više podnositi zeleno izvješće, nego ga samo objaviti u Narodnim novinama. Sabor je izmijenio Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, pa se u regulativi više neće spominjati izraz 'opojna droga' već samo 'droga'. Trenutno je sustav kontrole prekursora podijeljen između ministarstava zdravstva i gospodarstva, te Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

U drugo je saborsko čitanje upućen prijedlog novoga Zakona o udžbenicima. Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o konačnom prijedlogu zakona o elektroničkim medijima. (Hina)