Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje mirovine za 26 posto

Pravo na starosnu mirovinu svim oboljelima od azbestoze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je dopunio Zakon o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu, čime je oboljelima od te profesionalne bolesti priznato pravo na starosnu mirovinu bez obzira na životnu dob i godine staža.

Do sada je mirovinu pod posebnim uvjetima ostvarilo 102 oboljela od azbestoze, a u Vladi očekuju da će taj broj, uz najnovije zakonske dopune, do 2013. porasti na 250. Vlada predlaže i da im se mirovina poveća za 26 posto, čime će se izjednačiti s mirovinama korisnika prava na dodatak uz mirovinu. Sabor je donio i sa zakonodavstvom EU uskladio novi Zakon o poljoprivredi, kojim se poljoprivreda definira kao strateška djelatnost. Na prijedlog Vlade odbijen je amandman da ostane obveza resornog ministarstva da jednom godišnje pred parlamentom iznosi tzv. zeleno izvješće (godišnje izvješće o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini).

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

Nema više 'opojnih droga'

Zakon, naime, propisuje da Ministarstvo ne mora više podnositi zeleno izvješće, nego ga samo objaviti u Narodnim novinama. Sabor je izmijenio Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, pa se u regulativi više neće spominjati izraz 'opojna droga' već samo 'droga'. Trenutno je sustav kontrole prekursora podijeljen između ministarstava zdravstva i gospodarstva, te Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

U drugo je saborsko čitanje upućen prijedlog novoga Zakona o udžbenicima. Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o konačnom prijedlogu zakona o elektroničkim medijima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene