Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Restrikcije utječu na navike

Pravila kojih se morate držati za vrijeme posjeta pape Benedikta XVI.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija upozorava građane Zagreba da će za vrijeme papina posjeta na snazi biti posebna pravila.

Klin po klin i oltar s kojeg će Benedikt XVI. služiti misu, uskoro je gotov. 'Misa će biti na latinskom jeziku, a govor na talijanskom, ali će naravno biti prijevod', rekao je Valter Župan, krčki biskup. Travnjak na kojem će biti nekoliko stotina tisuća ljudi bit će otvoren već od ponoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mnoštvo na ulicama Zagreb je postao kršćanska prijestolnica svijeta Slika nije dostupna Strani mediji 'Papa Benedikt branit će europske kršćanske korijene u Hrvatskoj'

Iako bi kiša mogla pokvariti svetu misu, policija je zabranila kišobrane. Pred Benedikta XVI. zabranjeno je bacati cvijeće, a zastavama i transparentima ne smije se mahati. Oružju i alkoholnim pićima na hipodromu također nema mjesta. Policija ga je već oduzela onima koji stanuju na ruti prolaska svetog oca. 'Oduzeto je preko tisuću komada vatrenog oružja, pregledano je i zavareno nekoliko tisuća instalacijskih otvora i drugih interesantnih pozicija te je izvršena sigurnosna provjera za nekoliko desetaka tisuća osoba', rekao je Mihael Varga, zamjenik načelnika PUZ-a.

Popiti kavu u središtu Zagreba u subotu neće biti moguće, a ni po svježe voće i povrće na Dolac neće se moći. Za vrijeme posjeta svetog oca na snazi će biti posebna regulacija prometa, no policija uvjerava kako kaosa i kolona u gradu Zagrebu neće biti. Tramvaji će voziti pojačano. Pauk služba uklanjat će automobile koje vlasnici nisu sami maknuli s ruta kojima će se kretati štićena kolona. 'Ako se radi o vozilu koje je bilo propisno parkirano, troškovi se vlasniku neće naplatiti. Ako se radi o vozilu koje je nepropisno parkirano, onda ide na trošak vlasnika', istaknuo je Viktor Forjan iz odjela za sigurnost prometa PUZ-a.

Budno oko policije nadzirat će svaki detalj, kao i posljednje glancanje pozornice na trgu s koje će se sveti otac obratiti mladima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene