Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA TV

Pravila izborne kampanje za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2015. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo pravila prema kojih će se tijekom predizborne kampanje i samih izbora pridržavati Nova TV.

NOVA TV D.D.
PRAVILA
IZBORNA KAMPANJA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR 2015. GODINE


• NOVA TV će tijekom izbora zastupnika za Hrvatski sabor postupati sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor (NN 116/99, 109/00, 53/03, 167/03, 44/06, 19/07, 145/10, 24/11, 93/11 i 120/11) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor (NN 19/2015, ), Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe(NN 118/2014) te uputama nadležnih tijela.

• NOVA TV u predstavljanju izbornih aktivnosti u svojim programima jamči novinarsku neovisnost, profesionalnost i stručnost, dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa, te će Izbornu kampanju pratiti držeći se načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti.

• NOVA TV će u informativnim emisijama na jednostavan način rastumačiti izborni sustav i način kandidiranja, te pozivati građane da izađu na izbore.

• U okviru informativnih emisija izvještavanje o redovitim aktivnostima državnih i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave provodit će se bez navođenja njihove kandidature na izborima te stranačke pripadnosti.

• Izvještavajući o rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, Nova TV će jasno i nedvosmisleno objaviti ime stranke ili osobe koja je naručila ispitivanje, naziv organizacije koja je provela ispitivanje, ispitni uzorak i mogućnost pogreške te razdoblje u kojemu je ispitivanje provedeno.

• NOVA TV će se, dan uoči izborne šutnje i na dan izbora do 19 sati suzdržati od objave ishoda ispitivanja javnog mnijenja o raspoloženju birača, posebice o glasačkim namjerama, o izlasku na izbore ili pak odustajanjem od njega.

• Svim kandidatima NOVA TV će omogućiti objavljivanje plaćenih promidžbenih poruka, pod jednakim uvjetima. NOVA TV će osigurati da takve promidžbene poruke budu jasno odvojene od preostalog programa, tako da javnost može jasno razlučiti kako je riječ o plaćenoj promidžbenoj poruci.

• NOVA TV će u svojim programima ,u redovitim informativnim emisijama redovito objavljivati sve informacije važne za izbore i tijek izbornoga postupka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve doznao iz medija Božo Petrov odgovorio Ostojiću na poziv za sučeljavanje Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

• NOVA TV će emitirati u svojim dnevnim informativnim emisijama obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Etičkog povjerenstva i odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske važne za pravilnost postupka izbora.

• NOVA TV će sukladno uputi Državnog izbornog povjerenstva na svojoj internetskoj stranici, portalu www. dnevnik.hr omogućiti predstavljanje svim stranačkim listama , kao i listama grupa birača, koji sudjeluju na izborima.

• Svaka kandidacijska lista ima pravo na 5-minutno predstavljanje. Termini snimanja za predstavljanje bit će dodijeljeni po abecednom redoslijedu i objavljeni na internetskoj stranici www.dnevnik.hr. Sva snimljena predstavljanja bit će objavljena na portalu www.dnevnik.hr prema abecednom redoslijedu.

• U skladu s točkom 16. Općih odredbi Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 165/03, 105/07), sudionik, odnosno predstavnik političkih stranaka, stranačkih koalicija, nositelji neovisnih lista i kandidati za zastupnike pripadnike nacionalnih manjina koji ne dođu na zakazani termin smatrat će se da je svojevoljno odustao.

• Predstavljanje kandidata, koji u svom govoru bude širio vjersku, nacionalnu i spolnu mržnju, neće biti uvršteno u program. Također, kandidatima nije dopušteno nikakvo reklamiranje proizvoda ni nošenje bilo kakvih obilježja, osim stranačkih.

• NOVA TV će izborne aktivnosti sudionika na izborima pratiti rukovodeći se načelima novinarske neovisnosti, profesionalnosti i stručnosti, uz dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa te posebno temeljnog načela slobode izražavanja vodeći se pri tome interesima javnosti. NOVA TV će, ako bude postojao interes i volja kandidata, organizrati jedno televizijsko sučeljavanje, u skladu s Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.
 

U Zagrebu 07.10.2015.
NOVA TV d.d.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene