Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova TV d.d.

Pravila izborne kampanje za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo pravila prema kojih će se tijekom predizborne kampanje i samih parlamentarnih izbora 2016. pridržavati Nova TV.

NOVA TV D.D. donosi pravila izborne kampanje za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Beljak u Dnevniku Nove TV 'Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen... Onaj tko više ne može ucjenjivati'

• NOVA TV će tijekom izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine postupati sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (NN 116/99, 109/00, 53/03, 167/03, 44/06, 19/07, 145/10, 24/11, 93/11 i 120/11) i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (NN 19/2015, ), Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe (NN 118/2014) te uputama nadležnih tijela.

• NOVA TV u predstavljanju izbornih aktivnosti u svojim programima jamči novinarsku neovisnost, profesionalnost i stručnost, dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa te će izbornu kampanju pratiti držeći se načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti.

• NOVA TV će u informativnim emisijama na jednostavan način rastumačiti izborni sustav i način kandidiranja te pozivati građane da izađu na izbore.

• U sklopu informativnih emisija izvještavanje o redovitim aktivnostima državnih i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave provodit će se bez navođenja njihove kandidature na izborima te stranačke pripadnosti.

• Izvještavajući o rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, Nova TV će jasno i nedvosmisleno objaviti ime stranke ili osobe koja je naručila ispitivanje, naziv organizacije koja je provela ispitivanje, ispitni uzorak i mogućnost pogreške te razdoblje u kojemu je ispitivanje provedeno.

• NOVA TV će se na dan izbora do 19 sati suzdržati od objave ishoda ispitivanja javnog mnijenja o raspoloženju birača, posebice o glasačkim namjerama, o izlasku na izbore ili pak odustajanjem od njega.

• Svim kandidatima NOVA TV će omogućiti objavljivanje plaćenih promidžbenih poruka, pod jednakim uvjetima. NOVA TV će osigurati da takve promidžbene poruke budu jasno odvojene od preostalog programa, tako da javnost može razlučiti kako je riječ o plaćenoj promidžbenoj poruci.

• NOVA TV će u svojim programima u redovitim informativnim emisijama redovito objavljivati sve informacije važne za izbore i tijek izbornoga postupka.

• NOVA TV će emitirati u svojim dnevnim informativnim emisijama obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Etičkog povjerenstva i odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske važne za pravilnost postupka izbora.

• NOVA TV će sukladno uputi Državnog izbornog povjerenstva na svojoj internetskoj stranici, portalu www. dnevnik.hr predstaviti sve političke stranke koje su predložile liste kandidata, kao i kandidacijske liste grupa birača koji sudjeluju na izborima.

• Svaka kandidacijska lista ima pravo na 5-minutno predstavljanje.

• Termini snimanja za predstavljanje, bit će dodijeljeni po abecednom redoslijedu i objavljeni na internetskoj stranici, portalu www.dnevnik.hr.

• Sva snimljena predstavljanja bit će objavljena i dostupna na internetskoj stranici, portalu www.dnevnik.hr, po abecednom redoslijedu.

• U skladu s točkom 16. Općih odredbi Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 165/03, 105/07), sudionici, odnosno predstavnici političkih stranaka, stranačkih koalicija, nositelji neovisnih lista i kandidati za zastupnike pripadnike nacionalnih manjina koji ne dođu na zakazani termin, smatrat će se da su svojevoljno odustali.

• Predstavljanje kandidata, koji u svom govoru bude širio vjersku, nacionalnu i spolnu mržnju, neće biti uvršteno u program. Također, kandidatima nije dopušteno nikakvo reklamiranje proizvoda ni nošenje bilo kakvih obilježja, osim stranačkih.

• NOVA TV će izborne aktivnosti sudionika na izborima pratiti rukovodeći se načelima novinarske neovisnosti, profesionalnosti i stručnosti, uz dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa te posebno temeljnog načela slobode izražavanja vodeći se pri tome interesima javnosti.

• NOVA TV planira organizirati sučeljavanja kandidata u skladu s Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene