Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pravda je spora, ali dostižna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik lovaške općine Željko Cirba izjavio je kako podizanje optužnice srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine protiv 14 osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije 'Dušan Silni' potkraj 1991. počinili ratni zločin ubivši 70 civila u Lovasu, 'dokazuje da je pravda spora, ali dostižna'.

Cirba je  podsjetio kako je u tijeku srpske agresije i okupacije Lovasa od 1991 do 1993. stradalo 85 mještana, odnosno 5,5 posto hrvatskog stanovništva koje je tada živjelo u tom mjestu. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalaze se još dva Lovašanina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA Slika nije dostupna Beograd: Optužnica protiv 14 osoba za ratni zločin u Lovasu

Stradanje Lovašana počelo je 10. listopada 1991. srpskom okupacijom mjesta, kad su poginule 23 osobe, a završilo je ubojstvom triju žena 1993. dok se hrvatsko Podunavlje još nalazio pod mandatom UNTAES-a, naveo je. Dodao je kako se Lovašani nadaju da će sud u Beogradu biti objektivan, a krivci kažnjeni.

Kao posebice težak zločin što se dogodio u Lovasu u srpskoj okupaciji Cirba je naveo ubojstvo 21 Lovašanina hrvatske nacionalnosti koji su 18. listopada 1991. zajedno s još 30 sumještana natjerani u minsko polje. Teško ili lakše tada je ranjeno 14 mještana.

Podsjetio je kako se na Županijskom sudu u Vukovaru od 2003. za ratne zločine počinjene u Lovasu, odnosno za ubojstvo 69 civila, vodi sudski postupak protiv 16 pripadnika Teritorijalne obrane i četničkog odreda 'Dušan Silni'.

Suđenju je nazočan jedino posljednjeoptuženi Ilija Vorkapić (58), a preostalim optuženicima sudi se u odsutnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene