Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turneja po regiji

Hillary Clinton: Imate sve, ali bez reformi nema investicija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton Hrvatsku je nazvala sidrom stabilnosti u regiji. Rekla je i kako su SAD ponosne na svoj partnerski odnos s Hrvatskom. Pozvala je na reforme bez kojih nema američkih investicija.

Hillary Clinton u svoj prvi posjet Zagrebu došla je na kraju turneje po sjeveru Afrike i zemljama regije. Iz zračne luke Clinton je otišla u Banske dvore na sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon toga se na Pantovčaku susrela s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem s kojim je održala zajedničku konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Josipović se zahvalio Sjedinjenim Državama za sve što su dosad učinili za Hrvatsku, a bilateralne odnose ocijenio je izvrsnima. Pritom je dodao kako postoji veliki prostor za proširenje tih odnosa na ekonomskom polju, priznajući kako američkim investitorima i dalje probleme stvaraju razne administrativne prepreke. Rekao je kako Vlada priprema mjere koje bi Hrvatsku trebale učiniti otvorenijom za ulaganja.

Clinton je rekla kako su SAD ponosne što imaju priliku surađivati s Hrvatskom u okviru NATO saveza, a rekla je i da se raduje skorom ulasku RH u Europsku uniju. Napomenula je i da Hrvatsku smatra 'sidrom stabilnosti u regiji'.

Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV Mislava Bage očekuju li, unatoč bilateralnom problemu sa Slovenijom, ulazak Hrvatske u članstvo EU 1. srpnja sljedeće godine, Josipović je odgovorio da je 'sasvim siguran' kako će do toga doći te da će RH biti uspješna članica. Državna tajnica Clinton je također uvjerena u hrvatsko članstvo, kaže da su je u to uvjerili premijer Milanović i predsjednik Josipović, ali ipak nije decidirano spomenula nikakav datum.

Reformama do privlačenja investicija

Novinar Dnevnika Nove TV postavio je državnoj tajnici i pitanje o antipoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. 'Imate educiranu radnu snagu, izgrađenu infrastrukturu, sjajnu geopolitičku lokaciju, obećavajuća ste destinacija', odgovorila je Clinton ističući potrebu dodatnih reformi što, prema njoj, uključuje povećanje transparentnosti, ukidanje birokratskih barijera te privatizaciju dijela kompanija u državnom vlasništvu.

'Spremni smo pomoći na bilo koji način kako bismo ohrabrili američke investitore da dođu ulagati u Hrvatsku', rekla je Clinton.

SAD ponosne na partnerstvo s Hrvatskom

Nešto ranije, po dolasku u Banske dvore, u Zlatnu knjigu je napisala: 'Sjedinjene Države ponosne su na svoj partnerski odnos s Hrvatskom i raduju se njegovom jačanju i širenju u godinama koje dolaze'.

Slično kao i na sastanku s predsjednikom Josipovićem, Clinton je i premijeru Milanoviću rekla da Hrvatska ima 'golem potencijal' i da su 'Sjedinjene Države optimistične glede njezine budućnosti'. Istaknula je i veliki interes američkih kompanija za investiranjem u Lijepu našu kao i spremnost američke strane da pomogne sa svojim iskustvima u uspješnom uklanjanju prepreka s kojima se investitori susreću.

Milanović i Clinton razgovarali su o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je premijer istaknuo nedvojbenu potporu RH euroatlantskim aspiracijama svojih susjeda. 'U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije', kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost.

Također je bilo riječi o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama Europske unije i SAD-a na krhku ekonomsku situaciju u svijetu. Milanović je zahvalio SAD-u na svoj pomoći koju je pružao Hrvatskoj od njezine neovisnosti.

Na sastanku je sudjelovala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja za nju nešto kasnije priprema svečanu večeru.

Kako smo jučer objavili u Dnevniku Nove TV posjet američke državne tajnice Zagrebu pod strogim je mjerama osiguranja. Samo u Beogradu bila je pod budnim okom čak četiri tisuće policajaca i specijalaca.

>> Clinton i Ashton stigle u Srbiju, analitičari očekuju podršku i pritisak

>> Clinton doputovala u Sarajevo

Sve lokacije, pa tako i onu na Markovu trgu, gdje će američka delegacija, među ostalim, boraviti detaljno su pregledane. Iznimno jako osiguranje ništa ne prepušta slučaju. No, stručnjaci za sigurnost vjeruju da nećemo svjedočiti prizorima na kakve smo navikli, dugim cijevima i snajperistima na okolnim zgradama, helikopterima u zraku.

Podsjetimo, Clinton je za sastanka u ožujku sa svojom kolegicom po dužnosti pohvalila reforme koje je provela Hrvatska koju je tada nazvala liderom u regiji jugoistočne Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene