Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte SNIMKU!

Zagrebački učenici razgovarali s astronautom na svemirskoj postaji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba večeras u 19:30 sati uspješno uspostavili kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom ISS.

Kontakt je ostvaren radiovezom, a u njemu je sudjelovalo 28 učenika radioamatera, koji su u desetminutnom razgovoru s astronautom Lucom Parmitanom doznali ponešto o svemirskoj postaji ISS, svemirskim misijama na postaji te boravku u svemiru općenito. Kontakt je ostvaren suradnjom Tehničke škole Ruđera Boškovića i radioamaterske udruge Hrvatski DX klub iz Zagreba, a u ime svemirskih agencija koordinator projekta je američka svemirska agencija NASA.

>>
NASA: Dragi građani, pomozite nam u praćenju opasnih asteroida!

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Plakat SDP-a Parlamentarni izbori Što mislite o zabavnoj strani kampanje? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Međunarodna svemirska postaja ISS prelijeće Zagreb brzinom od oko 27.500 km/h na visini od oko 470 km zbog čega je maksimalno moguće trajanje komunikacije s astronautom 11 do 12 minuta. Za potrebe ostvarenja komunikacije, Hrvatski DX klub je na krovu škole postavio poseban antenski sustav koji prati putanju međunarodne svemirske postaje tijekom njenog preleta preko Zagreba, a u školi je postavljena amaterska radijska postaja s pozivnom oznakom 9A1RBZ.

Komunikacija s astronautom uspostavljena je od trenutka početka optičke vidljivosti međunarodne svemirske postaje s lokacijom škole do njenog završetka, a za praćenje putanje svemirske postaje zadužen je poseban softver.

Od listopada prošle godine, 100 učenika škole prošlo je edukaciju za radioamatere, a 60 njih je položilo potreban ispit i dobilo odgovarajuću potvrdu. Po završetku obuke, odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će posredstvom NASA-e uspostaviti izravnu vezu s astronautima te svaki postaviti po jedno pitanje.Pitanja su učenici odabrali po vlastitom izboru.

Od početka 2013. godine, učenici održavaju veze s drugim hrvatskim i europskim radioamaterima, što je poslužilo kao svojevrstan praktikum održavanja radioveze kakva je danas uspostavljena s astronautom.

'Tehnička škola Ruđera Boškovića prva je srednja škola na ovim prostorima koja je realizirala ovakav projekt, što nas izuzetno veseli. Posebno smo ponosni što kontakt s međunarodnom svemirskom postajom ostvarujemo u 65-oj obljetnici rada škole, ali i svega nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što daje jaku simboličnu poruku cijelom projektu. Ovaj projekt dar je učenika i djelatnika Tehničke škole Ruđera Boškovića našoj Hrvatskoj za ulazak u EU,' rekla je profesorica Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba.

Tehnička škola Ruđera Boškovića, zajedno s radioamaterskom udrugom Hrvatski DX klub iz Zagreba, prijavila je namjeru sudjelovanja u projektu ARISS još početkom 2012. godine. Prijava je prihvaćena nakon tridesetak dana s najavom da je vrijeme čekanja za realizaciju projekta do dvije godine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene