Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenadne provjere

Pratili smo inspektore na nenajavljenom pregledu aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregledavanje sigurnosti zrakoplova uobičajena je procedura koju moraju proći svi avioni, kako mali sportski, tako i veliki putnički.

Naša dubrovačka ekipa pratila je zrakoplovne inspektore na nenajavljenom pregledu jednog ruskog aviona. Dok se ruski zrakoplov vozio po pisti, inspektori su posljednji put provjerili papire. Zrakoplov se zaustavio, a inspektori krenuli u provjeru: vanjski pregled, provjera putničke kabine te provjera pilotskih dozvola. Kontrola je nenajavljena.

Pročitajte i ovo Ilustracija preusmjeren let Snimka totalnog kaosa u avionu: Dvije putnice poludjele i vrištale, uključili se i ostali. "Daj više je*ote zašuti!" Alen Šćurić gost Dnevnika Nove TV Zrakoplovni stručnjak: "Sve se svodi na odluku tog pilota koji je ipak neiskusna osoba, obično su prepotentni i kažu - mi to možemo"

'Uvijek je to nekako malo iznenađenje. Međutim, inspekcije su dosta učestale tako da nekakvih posebnih iznenađenja nema', rekao je Milivoj Božić, inspektor Agencije za civilno zrakoplovstvo.

>> Na Grobniku se srušila i zapalila Cessna, jedna osoba ozlijeđena

Miljenko Ćuk je zadužen za vanjski pregled, od guma do vijka, ništa se ne prepušta slučaju. 'Provjerava se da nema curenja goriva ili ulja, da nema oštećenja po motoru, po podvožju zrakoplova, da gume nisu oštećene', rekao je Ćuk, inspektor Agencije za civilno zrakoplovstvo.

A za to vrijeme, temeljito se pregledava i unutrašnjost zrakoplova. 'Boce za gašenje požara, kisikove boce, boce za pružanje prve pomoći, putnička sjedala, sjedala za posadu', rekla je Nataša Boznić, inspektorica Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Ukupno se provjere 54 točke, a svaka neispravnost znači prizemljenje zrakoplova. 'Ukoliko tu neispravnost nije moguće trenutno otkloniti, u suradnji s nadležnom zrakoplovnom vlasti zemlje registra zrakoplova, dozvoljava se tzv. tehnički prelet zrakoplova', rekao je Ćuk.

Inspektori su brzi u svome poslu. Pazi se da ne utječu na kašnjenje leta. Današnji pregled je prošao bez greške, ruski zrakoplov dobio je dopuštenje za povratak u Moskvu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene