Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća smjena vlasti

Poznata novinska agencija objavila analizu parlamentarnih izbora: "Plenkovićev HDZ gubi većinu"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Ranko Suvar/Cropix
Reuters je objavio analizu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Međunarodna novinska agencija Reuters objavila je analizu predizborne kampanje u Hrvatskoj u kojoj tvrdi da ankete pokazuju da će HDZ zbog niza korupcijskih skandala izgubiti većinu u Hrvatskom saboru.

"Ako izbori na vlast dovedu koaliciju predvođenu SDP-om, stavovi male jugoistočne zemlje Europske unije o glavnim pitanjima, kao što je podrška Ukrajini u ratu s Rusijom, mogli bi se promijeniti. Glavni suparnik Andreja Plenkovića, predsjednik Zoran Milanović, rekao je da će dati ostavku i prijeći na funkciju premijera ako Socijaldemokratska partija pobijedi, protivi se pomoći Ukrajini za razliku od većine članica Europske unije", piše u analizi.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijete Francuzima Legija stranaca stigla u Slavjansk, Rusi poručuju: "Sve ćemo ih pobiti"

Međutim, mnogim Hrvatima važniji su problemi koji se tiču unutarnje politike, dodaje Reuters te napominje da je u siječnju prosječna plaća porasla 8,6 posto u odnosu na isti mjesec 2023., a Hrvatska je prošle godine zabilježila gospodarski rast od 2,8 posto, što je znatno iznad prosjeka 27 zemalja EU.

"Ipak, poraslo je protivljenje onome što mnogi kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tijekom Plenkovićeva mandata. On poriče da to ima veze s njim, ali njegov je ugled pretrpio udarac", stoji u analizi.

HDZ bi, prema nekim anketama, na izborima mogao osvojiti 60 mandata, što je šest mandata manje nego na prošlim izborima. Desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u novu koaliciju predvođenu SDP-om, a koja bi uključivala i zastupnike etničkih manjina i dijaspore.

"Rezimirajući mandat Andreja Plenkovića, Vladu je u osam godina napustilo oko 30 ministara zbog korupcije i to je oporba u kampanji iskoristila", objasnio je Ivan Rimac, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ivan Penava "Majka je majka, otac je otac" DP poručio: "Milanović relativizirao značaj Istanbulske konvencije, treba je deratificirati"

Zbog jedne istrage Ureda europskog javnog tužitelja u studenom je došlo do uhićenja 29 osoba, uključujući dekana zagrebačkog Geodetskog fakulteta zbog navodnog pranja novca povezanog sa zlouporabom razvojnih fondova EU-a.

U veljači je održan veliki protuvladin prosvjed, koji je organiziran nakon što je objavljena prepiska između Ivana Turudića i Josipe Pleslić (ex Rimac), piše Reuters i dodaje da je Turudić, koji je u to vrijeme bio sudac, negirao krivnju.

"Čak i ako je bilo grešaka, mi ih ispravljamo, a ono što imamo je energija, entuzijazam, predanost i ljubav prema domovini", rekao je Plenković pristašama na skupu u Zagrebu ranije ovog mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene