Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Općina ilegalno gradi terasu, turisti odlaze, ugostitelji bijesni: Načelnik dao bizarno objašnjenje - "Hrvat mora biti kornjača"

Aktualno Galerija Domagoj Mikić, novinar Nove TV Domagoj Mikić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Davor Kardum, vlasnik ugostiteljskog objekta Davor Kardum, vlasnik ugostiteljskog objekta Foto: DNEVNIK.hr Robert Andolšek, turist Robert Andolšek, turist Foto: DNEVNIK.hr Zoran Pelicarić,načelnik općine sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić,načelnik općine sv. Filip i Jakov Foto: DNEVNIK.hr +5 Dragan Galerija 1/10 >>
Tek što nam se turistička sezona počela zahuktavati, iz samog srca Dalmacije stiže poziv upomoć od ugostitelja i iznajmljivača koji bi ovu sezonu mogli završiti u debelom minusu.

Izgradnja apartmana, hotela, marina u prosjeku nam svake godine pojede oko tri i pol kilometara obale. Radovi se mahom odvijaju od listopada sve do svibnja. No umjesto zvuka cvrčaka, u brojnim dalmatinskim općinama na početku turističke sezone odjekuju zvukovi pneumatskih čekića, bagera i miksera.

Tragom videopoziva na teren je otišla istražiti reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. I tek što je zagrebala po površini problema - dobila je niz bizarnih odgovora općinskog načelnika, ali i saznala kako i sama općina krši zakon. Opravdanja za bespravnu gradnju koja je dobila doslovno spadaju u rubriku vjerovali ili ne.

"Ovo što se događa trenutačno je gore nego u kamenolomu i rudniku. To je takva buka 12 sati na dan da ne možeš vjerovati. To je muka. Ne možeš leći popodne. Samo razbija, nema mira", opisao je turist iz Slovenije Robert Andolšek.

"Mi smo preporučili gostima da uzmu čepiće za uši. Već su ih počeli naručivati, tako da je kod nas u Sv. Filipu i Jakovu počela velika prodaja čepića za uši", kazao je vlasnik ugostiteljskog objekta Siniša Prtenjača.

Ili tako, ili naglo prekidaju odmor. "Dosta je bilo, moramo se malo odmoriti prije povratka na posao sljedeći tjedan", nezadovoljan je Andolšek. Gube gosti, a gube i ugostitelji.

"Mi smo svjetski prvaci za uništenje. Tako mi, moji kolege turistički radnici, od ove sezone ne očekujemo ništa. Tako i iznajmljivači, agencije otkazuju. Ne znam što će biti s ovom turističkom sezonom", strahuje Prtenjača.

Blagoslov Općine

U srcu mjesta gradi se marina. Privatni poduzetnik uz građevinsku dozvolu, i uz blagoslov Općine, ima dozvolu raditi i ljeti. "Ovo je teška investicijska borba, a razumijem i ljude koji iz svoga kuta smatraju da to nije u redu", kazao je za Dnevnik Nove TV načelnik Općine Zoran Pelicarić.

Poručuje: strpljen - spašen. Ali, tvrdi, na 15 milijuna eura vrijedan projekt Filip i Jakov čekao je 40 godina. I radit će se, kaže, do lipnja iduće godine.

Na pitanje je li svjestan da gosti bježe iz mjesta zbog buke, odgovara: "Gledajte, nemam komentar, u pravu ste. Morate jedno znati, ako prozivate, a moram se braniti širinom, pa imate dosta stranaca koji napuste privatni apartman jer nisu zadovoljni", Pelicarićev je odgovor.

U Općini vrije već mjesecima na relaciji vlast - ugostitelji. Jer Općina je, naime, odlučila imati svoje ugostiteljske objekte kako bi zaradila. No gradili su gdje nisu smjeli - na kulturnom dobru, suprotno zakonu. Konzervatori su gradnju zabranili. Općina i sama krši zakon, a načelnik bespravnu gradnju slikovito objašnjava.

"Treba živjeti 200 godina"

"Kod nas, ako idete normalnim putem, ja smatram da čovjek, Hrvat mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme. Hrvat, za razliku od Nijemca i Austrijanca, treba živjeti 200 godina", smatra načelnik.

Konzervatori su naložili da se nelegalna gradnja mora ukloniti odmah. Ako se to ne učini, slijede novčane kazne. Zbog devastacije plaže Pozivu su se obratili mještani Karina Donjeg u zadarskom zaleđu.

Tvrde da je zbog europskog projekta, ceste i zida mjesta za kupanje sve manje. I kupači iz Rogoznice šalju videa - bager nad glavama kupača. Gradi se u vremenu kad se to ne smije, odnosno nakon 15. lipnja.

"Naši su komunalni redari od 15. na terenu, sva moguća gradilišta koja su bila aktivna zaustavljena su", rekla je načelnica Općine Rogoznica Anita Živković. Kaže da prijava ima, i to svake godine sve više. Ove godine posvuda po Jadranu i trostruko više jer strojevi su mirovali dok je padala kiša. A upalili su se u baš nezgodno vrijeme - kad nam je svaki euro od turista itekako potreban. Bilo u vlastitom džepu, bilo u državnoj blagajni.

Državni inspektorat kaže kako je općinska ilegalna gradnja u rukama konzervatora i da oni ovdje nisu ni trebali postupati. "Mi mještani smo ogorčeni. Ne znam, toliko sam uzrujan kad vidim ovakve stvari da ne mogu ništa kazati nego katastrofa", priznaje Dragan.

"Tu je politička odgovornost"

Za Dnevnik Nove TV govorio je i Bojan Linardić iz Ministarstva graditeljstva. Razgovarao je s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

"Ne stoji teza da se dozvole čekaju 200 godina. Godišnje se izda petnaestak tisuća različitih akata kojima se odobrava građenje, tako da je to ipak u nekom razumnom roku", istaknuo je Linardić.

Ako se gradi protivno propisima, to je loša poruka građanima i javnosti, smatra Linardić. "Nadležnost graditeljstva je izdavanje akata. Nakon akata se prijavljuje gradilište i to postaje nadležnost inspektorata. Tko je trenutačno na potezu, ne mogu odgovoriti", rekao je Linardić.

Istaknuo je da prestanak gradnje nakon 15. lipnja ovisi o predstavničkom tijelu općine ili grada, koji u dogovoru s turističkom zajednicom za iduću godinu određuje vrijeme kada će se neki radovi obustaviti.

Na pitanje bi li on ljetovao na takvom mjestu, Linardić je rekao da bi se prvo raspitao unaprijed na koje mjesto ide ljetovati. Iznajmljivači trpe ogromne štete. Linardić kaže da je tu politička odgovornost. "Vjerujem da će građani to onda znati nagraditi ili kazniti prvom prilikom", zaključio je Linardić.

Više o ilegalnoj gradnji pogledajte u priloženom videu.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web-forme, na mail poziv@novatv.hr te na WhatsApp i Viber na broj redakcije 095 2911 911.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene