Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska vlada zaslužila je, nakon sto dana rada, vrlo pozitivnu ocjenu, jer su nastavljene aktivnosti na približavanju europskim integracijama te je postignut 'najveći diplomatski uspjeh u borbi za Kosovo', a u tijeku je i borba protiv korupcije, rekao je srbijanski premijer Mirko Cvetković.


'Uspjeli smo napraviti organizaciju i funkcioniramo kao tim. Sve su odluke na vladi donesene jednoglasno', rekao je Cvetković priređenoj tim povodom.

Vezani članci Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije Rastu cijene i problemi građana - 1 Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? ''S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo''

Naglasio je kako je temeljni cilj vlade bio nastavak približavanja europskim integracijama i u tom je smislu u srbijanskoj Skupštini vrlo brzo ratificiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali je, dodao je, ratificiran i energetski aranžman s Rusijom o kojemu je bilo mnogo polemika u javnosti.

Cvetković je rekao kako je prihvaćanje Rezolucije o srbijanskom zahtjevu Međunarodnom sudu pravde za savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova u Općoj skupštini UN 'jedan od najvećih diplomatskih uspjeha u nekoliko posljednjih desetljeća'. 

No, kako je rekao, ta rezolucija ipak neće ići po ubrzanoj proceduri, nego po redovitoj, što znači da cijeli postupak može trajati nekoliko godina.

Uspjehom vlade premijer Cvetković ocijenio je i potpisivanje ugovora s talijanskim Fiatom, intenziviranje radova na Koridoru 10, povećanje mirovina za 10 posto, kao i nastavak suradnje sa Sudom u Den Haagu.

Analitičari rada vlade među uspjehe ubrajaju i uhićenje te izručivanje ICTY-u haaškog optuženika Radovana Karadžića. Osnovna je kritika usmjerena na veliku javnu potrošnju, ali i nedovoljnu borbu protiv korupcije.

Oporbene stranke smatraju, međutim, da srbijanska vlada nije postigla nikakve značajne rezultate.

Oporbena Liberalno-demokratska partija, koja vladu podupire u parlamentu glede europskih integracija, upozorava da je prvih 100 dana rada vlade obilježila odsutnost rezultata i nespremnost da se definira nova politika.

Koalicijsku vladu Mirka Cvetkovića, koja je 7. srpnja potvrđena u parlamentu, čine stranke s Liste za europsku Srbiju, te koalicija oko Socijalističke partije Srbije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju