U priobalju je ove godine došlo do 72 požara više nego lani, dvostruko je veća i opožarena površina, no vatra nije učinila veće štete. Dva kanadera i jučer su gasila požar na Svilaji, a najviše požara ove je sezone bilo u Šibensko-kninskoj županiji.

Galerija


U Operativnom centru Šibensko-kninske županije stigla je prijava požara: "Znači, osmatrač javlja da se vidi dim u pravcu Ostrogaštine", rekao je telefonski operater Marin Slavica te poslao vatrogasce na teren.

Vezani članci Požari na Čiovu - 5 Policija objavila: Za podmetanje velikih požara na Čiovu sumnjiči se 36-godišnji muškarac Katastrofalni požari na zapadu SAD-a Katastrofalni požari uništili tisuće domova na zapadu SAD-a, spasioci pretražuju ruševine

"Kada se uoči požar, odmah se može pravovremeno donijeti odluka koje su snage potrebne za samu lokalizaciju požara. To se vidjelo na požaru Dinara i prije osam dana na području Žaborića, Vrsnoga i Rogoznice Supljaka", rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Videonadzorom je pokriveno 90 posto Šibensko-kninske županije, a sliku se zumiranjem može povećati i do 32 puta. Kamere imaju i ostale priobalne županije, a u priobalju su ove godine 72 požara više nego lani. Ipak, svi su uočeni na vrijeme pa većih problema nije bilo.

"Rano otkrivanje požara je i ključ uspjeha u samom gašenju požara", rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Osim kamera, od pomoći su vatrogascima i bespilotne letjelice koje mogu detektirati čak i lice piromana. Ključnu ulogu ima i policija. Naime, samo u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, zbog namjernog izazivanja požara u ovoj godini prijavljeno je 13 osoba.

Borba s vatrom nezamisliva je i bez zračnih snaga. I ove protupožarne sezone kanaderi i air-tractori su u zraku te se iz zraka gasilo 30 požara. Pukovnik Damir Barišić iz Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nam je rekao da ove godine imaju oko 390 sati naleta.

Iako je dosadašnji dio sezone pod kontrolom, opreza nikad dosta: "Zrakoplovi su spremni, piloti su spremni, sezona je još pred nama, a ponekad zna potrajati", rekao je Barišić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr