Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Provjerili smo što je ključ uspjeha u borbi protiv požara: Od kamera do letjelica koje mogu detektirati čak i lice piromana

Kanader, ilustracija
Kanader, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Operativni centar Šibensko-kninske županije Operativni centar Šibensko-kninske županije Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasac, ilustracija Vatrogasac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Kanader, ilustracija Galerija 1/3 >>
U priobalju je ove godine došlo do 72 požara više nego lani, dvostruko je veća i opožarena površina, no vatra nije učinila veće štete. Dva kanadera i jučer su gasila požar na Svilaji, a najviše požara ove je sezone bilo u Šibensko-kninskoj županiji.

U Operativnom centru Šibensko-kninske županije stigla je prijava požara: "Znači, osmatrač javlja da se vidi dim u pravcu Ostrogaštine", rekao je telefonski operater Marin Slavica te poslao vatrogasce na teren.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Slika nije dostupna Dvojica uhićenih Policija uhitila piromane u Hercegovini

"Kada se uoči požar, odmah se može pravovremeno donijeti odluka koje su snage potrebne za samu lokalizaciju požara. To se vidjelo na požaru Dinara i prije osam dana na području Žaborića, Vrsnoga i Rogoznice Supljaka", rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Videonadzorom je pokriveno 90 posto Šibensko-kninske županije, a sliku se zumiranjem može povećati i do 32 puta. Kamere imaju i ostale priobalne županije, a u priobalju su ove godine 72 požara više nego lani. Ipak, svi su uočeni na vrijeme pa većih problema nije bilo.

"Rano otkrivanje požara je i ključ uspjeha u samom gašenju požara", rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Osim kamera, od pomoći su vatrogascima i bespilotne letjelice koje mogu detektirati čak i lice piromana. Ključnu ulogu ima i policija. Naime, samo u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, zbog namjernog izazivanja požara u ovoj godini prijavljeno je 13 osoba.

Borba s vatrom nezamisliva je i bez zračnih snaga. I ove protupožarne sezone kanaderi i air-tractori su u zraku te se iz zraka gasilo 30 požara. Pukovnik Damir Barišić iz Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nam je rekao da ove godine imaju oko 390 sati naleta.

Iako je dosadašnji dio sezone pod kontrolom, opreza nikad dosta: "Zrakoplovi su spremni, piloti su spremni, sezona je još pred nama, a ponekad zna potrajati", rekao je Barišić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene