Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb: U požaru smrtno stradala žena

Pobuna stanara Središća: "Bespomoćno smo gledali u čovjeka na prozoru koji je dozivao upomoć..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanari Središća navode kako postoje četiri protupožarna prilaza zgradi u Ulici Vojina Bakića, od kojih je samo jedan propisno označen i kod njega stoji znak da je zabranjeno parkiranje. Od ostala tri nijedan nije označen i zakrčeni su parkiranim vozilima.

Jučerašnja tragedija u zagrebačkom naselju Središće, u kojoj je život izgubila ženska osoba, otvorila je niz pitanja o sigurnosti i zaštiti od požara. Naime, po informacijama s lica mjesta, vatrogasci koji su nakon dojave o požaru u stanu u Ulici Vojina Bakića - a koji je, kako je danas objavila policija, izbio zbog neispravnih električnih instalacija - stigli na intervenciju nisu se mogli probiti do mjesta na kojem bi mogli gasiti požar jer je najbliži protupožarni prilaz bio zakrčen parkiranim vozilima.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

Stoga su morali koristiti drugi prilaz, no pritom su izgubili dragocjeno vrijeme. Kad su konačno uspjeli doći do mjesta požara, jedna je osoba već stradala, dok su drugu uspjeli spasiti. Riječ je o supružnicima u visokoj dobi.

Ogorčena situacijom u svome naselju, našoj se redakciji javila grupa građana koji ondje žive i istaknula kako na problem sa zakrčenim i neodržavanim te neoznačenim protupožarnim prilazima upozoravaju već neko vrijeme. "Noćas smo u nemoći gledali susjeda kako s prozora doziva pomoć. Nakon što je vatrogascima pokazano mjesto koje je namijenjeno kao protupožarni prilaz u dvorište, rekli su da 'kamion nemre tu zmotati' (od auta)", ističu oni.

Naveli su kako postoje četiri protupožarna prilaza toj zgradi, od kojih je samo jedan propisno označen i kod njega stoji znak da je zabranjeno parkiranje. Od ostala tri nijedan nije označen i zakrčeni su parkiranim vozilima, a jedan je i gotovo u potpunosti zauzet terasom obližnjeg kafića. Vatrogasci su na koncu uspjeli proći zadnjim prilazom, koji također nije označen.

Noćas smo u nemoći gledali susjeda kako s prozora doziva pomoć. Nakon što je vatrogascima pokazano mjesto koje je namijenjeno kao protupožarni prilaz u dvorište, rekli su da 'kamion nemre tu zmotati' (od auta), ističu oni.

"Prije godinu dana imali smo intervenciju vatrogasaca u zgradi (...) i stanje s protupožarnim prilazima je bilo isto. Sada je jedna osoba nažalost poginula, a druga je jedva spašena. Što će se desiti prilikom idućeg požara? Pola stanova gleda na dvorište zgrade, do kojeg nema nikakvog pristupa (vatrogascima, op. a.)", ističu stanari. "Gospodin je već bio spreman baciti se s prozora...", dodaju oni.

Jedan je susjed za Dnevnik.hr kazao: "Išao sam te noći pred vatrogascima i pokazivao im kuda bi mogli doći do te dvorišne strane zgrade. Niti je označeno, niti išta... Bespomoćno smo gledali u čovjeka na prozoru koji je dozivao upomoć. To je bila strašna scena. Zar treba biti još jedan požar u zgradi da se nešto riješi? Kome god se obratiš, kažu: 'Nismo mi odgovorni'."

Budući da je u Zakonu o zaštiti od požara, Čl. 37, navedeno: "Vlasnici, odnosno korisnici građevina, građevinskih dijelova i drugih nekretnina te prostora, odnosno upravitelji zgrade, dužni su održavati slobodnima i propisno označenima evakuacijske putove, kao i pristupe vatrogasnim vozilima", poslali smo upit tvrtki Vita-Forma, koja je upravitelj za adresu Vojina Bakića 4, u kojoj je jučer izbio požar. No do zaključenja ovog teksta odgovor nismo primili.

Kako je riječ o višestambenoj građevini, odnosno objektu koji ima više kućnih brojeva, kotaktirali smo i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, koje djeluje u sklopu Zagrebačkog holdinga i upravitelj je za adrese Vojina Bakića 2, 6, 10 i 12. Oni su nam kazali kako sve rade po "pe-esu" te da uredno održavaju protupožarne aparate i hidrante u zgradi, kao i da su uvijek za komunikaciju i izlaze na svaki poziv.

"Mi nismo ti koji gradimo protupožarne prilaze, već preuzimamo postojeću zgradu i održavamo zajedničke dijelove. Ako postoji potreba da se iskomunicira s drugim upraviteljima, onda se to učini i stvari se riješe", kazali su iz GSKG-a.

No na pitanje ako je GSKG upravitelj nad većim dijelom zgrade, ne bi li onda oni trebali preuzeti odgovornost za protupožarne prilaze - nisu odgovorili. Činjenica jest da odgovornost leži na svim upraviteljima, ne samo na većinskom, no treba li čekati da se dogodi još jedna tragedija da se problem riješi?

Gospodinu kojemu je u požaru supruga izgubila život sada više ništa ne znače birokratska prebacivanja odgovornosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene