Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekolozi krive MOL, INU i Vladu

Požar u Rafineriji izazvala začepljena kanalizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksplozija i požar u INI-noj rafineriji uzbunili su sinoć stanovnike Siska. Srećom nitko od radnika nije ozlijeđen u nesreći.

Kako neslužbeno doznajemo, gorjele su mješavine: sirovina goriva, plina i nafte u spremniku koji se nalazi pod zemljom. Nakon tri sata vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog začepljenja kanalizacije i izlijevanja zauljenih voda zbog kojih su se zapalile isparene smjese ugljikovodika, priopćeno je iz policije. Slijede daljnja kriminalistička istraživanja, dok će Povjerenstvo 'Ina Rafinerije' Sisak utvrditi nastalu materijalnu štetu, stoji u policijskom priopćenju.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Budućnost rafinerije Radnici rafinerije i dalje u strahu od gubitka života

Sisačka eko akcija za požar proziva MOL, INU, Vladu i lokalnu vlast koja, kažu, godinama odlaže modernizaciju Rafinerije. Naime, kako stoji u njihovom priopćenju, Sisačka eko akcija uvjerena je da su MOL, Ina, hrvatska Vlada, ali i lokalna vlast prešutno pristali na gašenje sisačke Rafinerije.

>> Sisak: Nakon eksplozija požar u rafineriji nafte

'Tome u prilog ide sportost modernizacije postrojenja, česte nesreće, ali i činjenica da se postrojenje Koking, koje je nužno za budućnost sisačke Rafinerije (i koje je najskuplje postrojenje u planu modernizacije), trenutačno i neplanski gradi u riječkoj Rafineriji. Promjena strateške situacije u regiji, gdje na 500-tinjak kilometara trenutačno imamo pet rafinerija od Rijeke do Budimpešte, kao i gubljenje tržišta Ine u susjednim državama izazvano maćehinskim ponašanjem nekadašnjeg većinskog vlasnika (hrvatske Vlade), dovodi do činjenice da je sisačka Rafinerija postala, u sadašnjem obliku, nepotrebna. Tu činjenicu prešutno podržavaju svi, od lokalne do hrvatske vlasti, ne mareći pri tome za radnike u rafineriji, a koji su jučer mogli i izgubiti život. SEA smatra, da je izbjegavanje gradnje novog Koking-a u sisačkoj rafineriji znak odustajanja od Siska kao mjesta prerade nafte u budućnosti. Smatramo da je strategija sadašnjih vlasnika da puste Rafineriju u Sisku da radi u ovim tehnološkim mogućnostima dok god može, a to je dok ih ne pritisnu norme Europske unije', stoji između ostalog u priopćenju SEA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene