Iako je požar u pulskoj tvrtki za zbrinjavanje otpada ugašen, još uvijek lokalno tinja i dimi se. Vatrogasci su i dalje na terenu, pridružila im se i ekipa za očevid, a nesnosan smrad širi se gradom. Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić objasnila je potencijalni rizik za zdravlje građana.

Galerija


Gradonačelnik Pule Boris Miletić još nije komentirao najveći ovogodišnji pulski požar. Stanovnici Pule zabrinuti su s obzirom na to da se nesnošljivi smrad širio kilometrima. Mještani Šijana nadaju se da će se za tvrtku za otpad naći neka druga lokacija jer ovdje nije problem samo požar, već i smrad koji se širi tijekom cijelog ljeta. Ponajviše zbog biootpada koji ovdje također zbrinjavaju.

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović razgovara s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem o Uljaniku (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Miletić za Novu TV: "IDS ne podržava desne vlade, ne pristajemo na ucjene" Brodogradilište Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Grad Pula: Prostorni planovi za područje Uljanika predviđaju namjenu brodogradilišne luke

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić objasnila je što to zapravo znači prekoračenje vrijednosti lebdećih čestica. Naime, mjerni uređaji na AMP Kaštijun pokazali su ,znatna povišenja nekih parametara (lebdeće čestice) u noćnim satima nakon požara što se objašnjava kao izravna posljedica požara u prostorima tvrke Metis.

Radojčić objašnjava kako se ne radi samo o lebdećim česticama, već je problem i ono što postaja ne mjeri, odnosno oni parametri koji se ne mjere na mjernoj postaji Kaštijun, a to je ono što ide u zrak izgaranjem guma i plastike. Radojčić navodi kako ta mjerna postaja ne mjeri ni dioksine, furane, benzene, a upravo to je gorjelo, naglašava.

"Meni je jasno da ne treba pretjerivati i da nema mjesta panici, ali ne treba ni lagati. Treba biti iskren. U posljednje vrijeme oni koji su odgovorni općenito izbjegavaju reći građanima ono što se stvarno događa.

Da je tako kao što kaže Zavod za javno zdravstvo, onda bismo mogli svu svoju gumu i plastiku spaliti. Zašto to ne činimo? Zato što je opasno za zdravlje. To što ne treba pretjeravati i što ne postoji veći rizik po zdravlje, to ne znači da ljudi mogu biti mirni".

Radojčić naglašava da u Puli postoje samo dvije mjerne stanice. Jedna je u vlasništvu Kaštijuna i ona ne pokazuje onečišćenje zraka i parametre u svakom trenutku.

"Podaci su uprosječeni i ako se prekorači neki parametar, to ne znate u istom trenutku, već na kraju dana. Imamo potrebu za neovisnim mjernim stanicama. Sve ove druge parametre koji su važni za zdravlje, mi to nemamo. Fali nam neovisna stanica koja u svakom trenutku mjeri kvalitetu zraka", upozorava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr