Požar na turskom teretnom brodu "Und Adriyatiku" od sinoć je potpuno pod nadzorom i nema nikakvih znakova onečišćenja mora, potvrdio je danas zapovjednik Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dino Kozlevac.


Dodao je kako će nizozemski gasitelji, nakon što su jučer izvidjeli stanje, danas zajedno s istarskim vatrogascima ući u brod i gasiti ostatke broda te pregledati teret.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Hotel President, Dubrovnik Ne preporučuje se kupanje! Onečišćeno more na dubrovačkoj plaži

>> Požar na turskom brodu gotovo potpuno ugašen 

>> 'Akcija spašavanja gorućeg broda mogla je početi prije, kriv je istarski stožer' 

>> Nizozemski vatrogasci ušli u unutrašnjost turskog broda

Kako bi im se olakšao pristup, brod je dotegljen na četiri nautičke milje od istarske obale. 

To je, zbog jake bure koja puše na tom području i sigurnosti tegljenja, dopustila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Inače, kako je na sinoć održanoj konferenciji za novinare u Puli kazao državni tajnik za more Branko Bačić, brod neće moći napustiti hrvatske vode sve dok ne bude u potpunosti očišćen.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije neprekidno prati pokazatelje onečišćenosti zraka od produkata izgaranja na mjernim postajama u južnom dijelu Istre i do danas nisu utvrđena odstupanja od uobičajenih vrijednosti.

Također je upućen zahtjev Institutu "Ruđera Boškovića" da uzorkuje kakvoću mora.