Požar na turskom teretnom brodu "Und Adriyatiku" od sinoć je potpuno pod nadzorom i nema nikakvih znakova onečišćenja mora, potvrdio je danas zapovjednik Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dino Kozlevac.


Dodao je kako će nizozemski gasitelji, nakon što su jučer izvidjeli stanje, danas zajedno s istarskim vatrogascima ući u brod i gasiti ostatke broda te pregledati teret.

Vezani članci Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 5 Bilježimo rekordnu potrošnju, porezni inspektori naplatili 2 milijuna kuna kazni: "Praksa pokazuje..." Slika nije dostupna Požar na turskom brodu gotovo potpuno ugašen

>> Požar na turskom brodu gotovo potpuno ugašen 

>> 'Akcija spašavanja gorućeg broda mogla je početi prije, kriv je istarski stožer' 

>> Nizozemski vatrogasci ušli u unutrašnjost turskog broda

Kako bi im se olakšao pristup, brod je dotegljen na četiri nautičke milje od istarske obale. 

To je, zbog jake bure koja puše na tom području i sigurnosti tegljenja, dopustila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Inače, kako je na sinoć održanoj konferenciji za novinare u Puli kazao državni tajnik za more Branko Bačić, brod neće moći napustiti hrvatske vode sve dok ne bude u potpunosti očišćen.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije neprekidno prati pokazatelje onečišćenosti zraka od produkata izgaranja na mjernim postajama u južnom dijelu Istre i do danas nisu utvrđena odstupanja od uobičajenih vrijednosti.

Također je upućen zahtjev Institutu "Ruđera Boškovića" da uzorkuje kakvoću mora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju