Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Požar na turskom brodu gotovo potpuno ugašen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na turskom teretnom brodu "Und Adriyatiku", koji je trenutačno oko sedam nautičkih milja jugozapadno od Brijuna, potpuno je pod nadzorom, a popodne je bila vidljiva samo neznatna količina bijelog dima na pramcu i središnjem dijelu, kazao je državni tajnik za more Branko Bačić.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Lučkoj kapetaniji Bačić je rekao da nema nikakva onečišćenja mora.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

"Zbog jake bure i sigurnosti teglja Nacionalna središnjica za
traganje i spašavanje na moru dala je suglasnost da se brod može približiti do četiri nautičke milje zapadnoj obali Istre", izjavio je Bačić. Dodao je kako je, zahvaljujući povoljnu stanju na mjestu nesreće, jučer talijanski tegljač, koji je brodovlasnik unajmio po međunarodnim propisima, uzeo brod u tegalj, a danas je tegalj i ojačan.

Najavio je kako će sutra s nizozemskim vatrogascima, koji su
danas ušli na brod, ući i hrvatski vatrogasni stručnjaci.

U međuvremenu Zavod za javno zdravstvo Istarske županije neprekidno prati pokazatelje onečišćenosti zraka od produkata izgaranja na mjernim postajama u južnom dijelu Istre i do danas, po riječima državnog tajnika, nisu utvrđena odstupanja od uobičajenih vrijednosti. 

Također je upućen zahtjev Institutu "Ruđera Boškovića" da uzorkuje kakvoću mora.

"Budući da nema opasnosti od onečišćenja mora, u ovom trenutku nije određena moguća luka zakloništa, no u pripravnosti je sva potrebna oprema za zaštitu od mogućeg onečišćenja", zaključio je Bačić.

Ako brodar ne odluči otegliti brod kad požar bude potpuno ugašen, prije nego se odluči o mjestu njegova priveza, bit će ga potrebno ekološki očistiti, dodao je, ponovivši kako se pregovara s predstavnikom brodara i osiguravatelja o izdavanju jamstva za dosadašnje troškove spašavanja broda i moguće troškove onečišćenja.

Odgovarajući na novinarske upite, Bačić je rekao da Nacionalna središnjica još nije odredila mjesto zakloništa jer ne prijeti opasnost od onečišćenja, no da su određena četiri na istarskom području. 

Bude li potrebno brod otegliti u zaklonište, dodao je, odredit će se koja će to biti luka.

Kako u ovome trenutku ocjenjujemo da nema opasnosti od onečišćenja mora, još nije izdan nalog o konačnom zakloništu, istaknuo je Bačić, koji nije htio reći o kojim je lukama riječ.

Zapovjednik Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je da vatre na brodu nema te da će sutra s nizozemskim vatrogascima, koji su danas izvidjeli stanje, u brod ući i hrvatski vatrogasci kako bi dovršili gašenje.

Požar je potpuno pod nadzorom zahvaljujući gašenju kanaderom prvog dana i stalnu djelovanja triju tegljača Jadranskoga pomorskog servisa i jednog "Uljanikova", istaknuo je Kozlevac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene