Zbog požara kod Perkovića bila zatvorena A1 (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Zbog požara kod Perkovića bila zatvorena A1 (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Kod sela Perković u Šibensko-kninskoj županiji bukti požar, javila je policija. Gori blizu autoceste, pa bi vjetar na prometnicu mogao nanijeti dim. U međuvremenu je buknulo još nekoliko požara.


Oko 11:30 sati buknuo je požar na području kod čvora ''Vrpolje'' na A1, prema selu Perković. Od 14 sati zatvorena je lokalna cesta prema Perkoviću, javila je PU šibensko-kninska, a vatrogasci su na Facebook stranici Vatrogasci – oni su naši heroji, objavili snimku požara (pogledajte je dolje niže).

Vatrogasni županijski zapovjednik Darko Dukić rekao je da ne gori u blizini kuća te da kuće nisu ugrožene, ali da puše vjetar koji dim povremeno nanosi na autocestu.

Na požarište kod Perkovića poslani su i kanaderi, a novi zahtjevi za angažiranjem zračnih snaga stigli su za najnovija požarišta na lokaciji Košljun na otoku Pagu i na prostoru Rasline kod Šibenika, gdje požare gase po jedan kanader na svakom požarištu, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Između Zatona i Rasline planulo je nešto iza 13 sati, na terenu je 25 vatrogasaca s deset vozila, a pomaže im jedan kanader. Kuće nisu ugrožene i gašenje je u tijeku, informacije su Županijskoga centra 112.

Na prostranoj vatrenoj fronti na Dinari zračne snage su u protekla tri dana izbacile oko 300 vodenih bombi ostvarivši više od 36 sati naleta na požarištu.

Požar na području Miljevaca

U Šibensko-kninskoj županiji u nedjelju je nešto iza 14 sati izbio i treći požar i to na području Miljevaca u Bogatićima, gdje je angažiran 41 vatrogasac, tri kanadera i pedesetak vojnika, doznaje se od Darka Dukića, zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice.

"U Bogatićima na Miljevcima je planulo negdje oko 14 sati ubrzo nakon požara između Zatona i Rasline i kod Perkovića kod Vrpolja. U jednom trenutku požar se na Miljevcima približio kućama, a uz vatrogasce i zračnu pomoć tri kanadera angažirano je i pedestak vojnika. Tu je situacija najgora jer je zahvaćena najveća površina, a sam Miljevački plato je jako nezgodan teren. Gašenje požara uvelike otežava zapadni vjetar i visoke temperature od 37 stupnjeva, tako da radimo na sanaciji sva tri požarišta" kazao je Dukić.

U Županijskom centru 112 doznaje se da je dojava o požaru u Bogatićima na Miljevcima zaprimljena u 14,06 sati, te da je na terenu angažiran 41 vatrogasac i tri kanadera, a o zahvaćenoj površini još ne mogu govoriti.

Što se tiče požara koji su planuli nešto iza 13 sati između Zatona i Rasline i kod Perkovića u blizini čvora Vrpolje na autocesti A1 koja je zbog gustog dima do 18 sati bila zatvorena, situacija je pod kontrolom.

"Kod Rasline je požar i dalje aktivan, međutim kuće nisu ugrožene. Što se tiče Perkovića, tamo je bila zatvorena i autocesta kod čvora Vrpolje, sada je puno bolja situacija, kuće su obranjene i nema ugroze. Struja je isključena zbog djelovanja kanadera, no situacija je kod Perkovića pod kontrolom," doznaje se od Darka Dukića.