Danas se treba sastati povjerenstvo ministra obrazovanja zbog mjera i preporuka za početak nove školske godine. Istodobno, roditelji i učenici pripremaju se za nastavu. Od 7. rujna u školskim se klupama očekuje 459.800 učenika.

Galerija Učionica, ilustracija Kupnja školske opreme, ilustracija +0 Udžbenici i radne bilježnice u učionici, ilustracija

Uskoro će odzvoniti kraj školskim praznicima pa su knjige za srednjoškolca Luku Rakipovića već naručene. Njegov otac Elvir platio ih je1600 kuna.

"S time da još moramo kupiti bilježnice, a one će doći negdje do 200 kuna", rekao je te dodao da bi javno financiranje udžbenika "mnogim obiteljima pomoglo, pogotovo u ovo vrijeme korone jer su mnogi ostali bez posla ili su sa smanjenim prihodima".

Država financira udžbenike samo za osnovnoškolce. U Hrvatskoj ih je ove godine nešto manje od 316.000, dok je u srednjim školama oko 143.800 učenika. Za srednjoškolce je Zagreb osigurao i besplatne udžbenike, ali i radne bilježnice za svih 100 tisuća svojih učenika.

"Radne bilježnice i slično ne kupuju se iz državnog proračuna. već će ih, kao i prošle godine, kupiti Grad Zagreb", rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Za osnovnoškolce je osiguran i besplatan prijevoz: "Imat ćemo i dodatnih 2000 osnovnoškolaca koje ćemo prevoziti jer su njihove škole oštećene u potresu pa će ići u druge", rekao je Lovrić.

Besplatne udžbenike osigurali su i drugi gradovi

Besplatan učenički pokaz za osnovne škole osigurali su i Osijek i Zadar. Zadar će ove godine financirati i radne bilježnice, a Rijeka pomaže kroz poklon-bonove u iznosu od 250 do 750 kuna.

"Mi smo pod Opatijom i sve sami moramo platiti. Košta nekih 1800 – 2000 kuna samo udžbenici s radnim bilježnicama", rekla nam je Franka iz Opatije.

U nabavu školskog pribora za svoju mlađu sestru krenula je Mia Mikulić: "Torbu, likovnu kutiju i nekoliko bilježnica platila sam 810 kuna, nije svima to povoljno. Torbe su nekad teže i od njih samih i mislim da treba uložiti u nešto što je kvalitetno i udobno", rekla je.

Sve to košta. "Do tisuću kuna sve se može kupiti, od torbe do pribora i bilježnica", rekao je Miško Ivić, prodavač u knjižari.

Sve mora biti spremno za 7. rujna, kada će učenici popuniti klupe, ali po novim koronapravilima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju