Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na isplatu povrata poreza čeka još svaki šesti građanin Hrvatske. Oni kojima je na račun već sjeo novac, maksimalno 6.000 kuna, sve su, uglavnom, potrošili.


Porezna uprava obradila je 85 posto svih prošlogodišnjih prijava. Većina može računati na povrat poreza. 662.890 građana dobit će 1,16 milijardi kuna. A onih koji moraju vratiti u državnu blagajnu znatno je manje - 44.124 građana proračunu su dužni 174 milijuna kuna.

Vezani članci Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori Povrat poreza (Dnevnik.hr) Otkrivamo u kojim slučajevima možete računati na povrat poreza

Najveću plaću lani je zaradio jedan Zagrepčanin - više od 5 milijuna kuna. Četvero poreznih obveznika zaradilo je više od 4 milijuna kuna, njih sedmero više od 3 milijuna, a na listi je još 8 građana koji su zaradili preko 2 milijuna kuna.

Među obrtnicima i slobodnim zanimanjima najviše je zaradio jedan Osječanin s 2,7 milijuna kuna, slijedi ga Bjelovarac s više od 883.000 kuna, pa Splićanin s više od 573.000 kuna i još jedan Bjelovarac s 560.000 kuna.

Na listi je sve manje građevinara, a borba protiv korupcije na prvo je mjesto pogurala odvjetnike. Dobro je zaradilo i troje poljoprivrednika i trgovaca, dvoje prijevoznika te pekar, medicinar, sportski djelatnik, računovođa i knjigovođa.

Vlada je lani ukinula brojne porezne olakšice. Tako će iduće godine novčanici onih građana koji su ih imali ostati prazne.

'Ukinute su olakšice premija osiguranja, stambene olakšice, svi troškovi privatnog liječenja', pojasnila je stručnjakinja za porez  Lucija Turković Jarža.

Preostaje nam zaključiti, ako se nešto ne promjeni, da će poreznu predati samo one osobe, oni građani koji vode poslovne knjige po osnovi obrtničke djelatnosti slobodnog zanimanja ili najmu stambenog prostora. A svima koji razmišljaju čime se baviti u budućnosti prošlogodišnji rekorderi po zaradi pokazuju put.