Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE POLJOPRIVREDNIKA

Krediti nikad nisu bili jeftiniji, ali oni se pitaju - je li sada već prekasno za sve?

Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL Galerija 1/4 >>
Malim poljoprivrednicima odsad su dostupni nikad jeftiniji krediti. Kamate su do jedan posto, a za mljekarstvo su još povoljnije. Poljoprivrednici su jedva dočekali ovako jeftinu priliku. Druga je strana priče da strahuju hoće li moći dobiti kredit jer su mnogi već itekako zaduženi.

Kako bi krave donijele zaradu, u njih se mora puno uložiti. "Evo, i sad imate vrućinu, znači potrošnja vode vam je porasla. Možete uzeti neki brzi kredit pa možete platit sve te režije od struje vode i tako dalje. Zaškripi vam uvijek u toj proizvodnji, treba uložit u poljoprivredu, mehanizaciju", podijelio je s nama mljekar Zvonko Barišić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ilustracija Tko će biti novi vlasnici? Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača

Osim za kupnju novih životinja krediti se mogu koristiti i za kupnju hrane za životinje, za modernizaciju, to jest kupnju novih strojeva, alata ili opreme, za obrtna sredstva, ali i za korištenje obnovljivih izvora energije ili za razvoj seoskog turizma.

Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Mikrokrediti iznose od tisuću do 25 tisuća eura. Mali krediti od 25 do 50 tisuća eura. Kamata je od pola posto do jedan posto, a za mljekarski sektor nula cijelih jedan posto. Rokovi su do pet ili deset godina, a moguć je i poček od godinu dana. Da bi dobili kredit, poljoprivrednici se trebaju prijaviti agenciji HAMAG BICRO, koja će obrađivati zahtjeve i izdavati kredite. Zahtjev mogu poslati poštom, elektroničkom poštom ili doći osobno u agenciju. Na internetskim stranicama agencije nalaze se sve potrebne informacije, kao i dokumentacija.

Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najpovoljniji poljoprivredni krediti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U bankama su kamate za poljoprivrednike mnogo veće - od 5 do 9 posto. S tim jeftinim kreditima u komori očekuju bolje dane jer je prošle godine poljoprivredna proizvodnja bila u padu.
"Očekujemo da ta jedna financijska injekcija sa ovim kreditima uspije dati jedan zamah u poljoprivredi", izjavio je Matija Brlošić iz Hrvatske Poljoprivredne Komore.

Mljekar Zvonko žali što takvi krediti nisu stigli prije deset-petnaest godina. Smatra da će danas poljoprivrednicima pomoći da opstanu, a ne da se šire.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene