Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražit će se očitovanja

Milanović će ipak morati objasniti što je radio na Mljetu: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv predsjednika

Raspliće se naša priča o predsjednikovoj ljetnoj ruti na otoku Mljetu i opravdanosti trošenja državnog novca. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - otvorilo je predmet protiv Milanovića! Hoće li im dostaviti traženu dokumentaciju, pitali smo i Ured predsjednika. Ali nema odgovora.

Pretpostavlja se da će Povjerenstvo od Milanovićeva ureda tražiti podatke što je predsjednik 21. kolovoza radio na otoku Mljetu, kamo je odletio vojnim helikopterom te u čijem je sve društvu bio. Osim Milanovićevom uredu, pisat će i Ministarstvu unutarnjih poslova,  čije osiguranje čuva predsjednika. Ali i MORH - u, jer je na otok sletio vojnim helikopterom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović obljetnica tragedije Oglasio se Milanović: "S velikom tugom..." Andrej Plenković opleo i po SDP-ovcima Plenković komentirao je li briselski ćato: "Milanović je izmislio sve te bezobrazne izjave. Još gori su njegovi jataci"

Nakon što je Dnevnik Nove TV prvi objavio tu priču, Milanović je izbjegavao objasniti sve okolnosti puta, ali odlazak nije demantirao.

Ministar obrane Mario Banožić kaže da će Ministarstvo Povjerenstvu dati sve podatke koje zatraže.

''U javnost ne bih davao te podatke, jer mislim da bi to bilo neodgovorno. Zahtjevi koji su podneseni prema nama su stavljeni u zakonsku formu, koja je bila njihova stvarana svrha, ja ne ulazim u to, to će odraditi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa", poručio je Banožić.

Osim dokumentacije i putnih naloga, tražit će podatke i od lokalnih vlasti. Povjerenstvo zanima s kim se sve predsjednik na otoku sastao. I je li mu domaćin bio Ivan Čermak, što umirovljeni general negira. Ali i je li u Milanovićevom društvu bio Ante Kotromanović. Bivši ministar obrane nedostupan je za komentar.

"To su sve podaci koje Povjerenstvo treba utvrditi i ispitati u tijeku postupka", kaže Martina Jurišić iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

S Pantovčaka ni riječi

Nije jasno što je na Mljetu radio taj dan. Na predsjednikovom rasporedu nije bilo nikakvih službenih najava. S Pantovčaka i danas ni riječi o tome. Tek poručuju da su javno objavili dokumente ranije poslane Povjerenstvu. Doduše, oni se tiču albanskog izleta.

"Ti podaci nisu dostupni javnosti. Mogu biti dostupni, znate kada, jedino u zakonskom postupku pred hrvatskim sudom, temeljem odgovarajućeg naloga. Nikakvom Povjerenstvu, pa ni za sukob interesa. I nažalost - ne medijima. I tu će morati postojati razina povjerenja", govorio je predsjednik krajem listopada.

Direktna pitanja Milanović do sada je izbjegavao: "Ne, ne, ne, ne mogu uopće reći da sam bio tamo, odakle vam taj podatak? Taj podatak ne biste trebali imati, dakle, to je netko iz Ministarstva obrane doturio, ubuduće neće, jer ću to direktno dogovarati s načelnikom Glavnog stožera i taj podatak će biti aspolutno nedostupan".

Da nedostupan treba ostati misle i u SDP-u i brane odluku o korištenju vojne tehnike u Milanovićevom slučaju, jer je štićena osoba.

"Osiguranje odlučuje što je optimalno za upotrijebiti da bi došao od točke A do točke B, prema tome u taj dio ne mogu ulaziti“, kaže predsjednik Odbora za obranu, SDP-ov Franko Vidović i dodaje: "Uvijek se može racionalnije!".

Uštede zagovara ministar obrane s  kojim Milanović ovih dana nije štedio riječi. "Sve ovo dalje može biti opravdanje u zakonu, a je li u ovom trenutku to potrebno i nužno s obzirom na sredstva u proračunu - mislim da bi trebali malo raditi na smanjivanju troškova", kaže ministar Banožić.

Bili razlozi privatni ili službeni - troškove ionako podmiruju porezni obveznici.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene