Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izvijestila je da je jednoglasno odlučeno da Povjerenstvo neće pokretati postupak protiv Milana Kujundžića, ali hoće protiv Anke Mrak-Taritaš, i to zbog neispunjavanja imovinske kartice i zlouporabe položaja.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva,

pri čemu je u jedno imenovala samu sebe.

Vezani članci Anka Mrak-Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) Mrak Taritaš iznenadila objavom: "Preuzimam odgovornost za propust" Povjerenstvo za sukob interesa, arhiva (Foto: Pixell) Povjerenstvo za sukob interesa neće pokrenuti postupke protiv Šeparovića, Hajdaša Dončića i Barišića

Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita za agenta u posredovanju u prometu nekretninama te za stručne ispite u području arhitekture.

U prvom je sudjelovala od 2012. kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017. a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici.

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je ocijenilo i kako ministar zdravstva Milan Kujundžić nije povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa prilikom zapošljavanja u Ministarstvu zdravstva Jasne Karačić, predsjednice Hrvatske udruge za prava pacijenata..

Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da je Karačić na radno mjesto stručne suradnice u Upravi za medicinsku djelatnost zaposlena u ožujku ove godine na temelju javnog natječaja.

Prošla je testiranje te ju je kao najboljeg kandidata odabralo povjerenstvo koje je imenovao ministar. Procedura je provedena i nema indicija da je ministar Kujundžić na bilo koji način interesno ili privatno povezan s Karačić, zaključilo je Povjerenstvo.

Ono je zaključilo i kako je saborski zastupnik Željka Lacković povrijedio načelo djelovanja, odnosno propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u slučaju kad je kao dužnosnik i član DSV-a sudjelovao u postupku izbora Alena Goluba za suca Županijskog sudu u Bjelovaru, koji je u vrijeme dok je bio kandidat u sudskom postupku Lackovićevoj supruzi dodijelio odštetu u visini od 40.000 kuna.

Pojerenstvo smatra kako su dužnosnici obvezni prepoznati situacije u kojima se može dovesti u pitanje njihova nepristranost i opravdano stvoriti sumnja da nekome pogoduju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju