Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog putovanja Vladinim zrakoplovom u Helsinki prošle godine jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti.


71. sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa počela je raspravom o predmetu koji se tiče premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, Željka Reinera, potpredsjednika Sabora, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, glasnogovornika Vlade Marka Milića i bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer najavio nove mjere za pomoć građanima: ''Poruka je jasna - obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati'' Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Nataša Novaković: "Izjave premijera bile su neprimjerene i iznenadile su me. Neću komentirati na osobnoj razini"

Postupak u slučaju Helsinki u rujnu je pokrenut zbog nedostavljanja dokumentacije.

Premijer Andrej Plenković u očitovanju je rekao da ne vidi zašto bi trebao dostaviti dokumentaciju te je ponovio da je u Helsinkiju bio kao predsjednik Vlade i da je to bilo službeno putovanje. ''Nema potrebe za traženjem dodatnih podataka, kao ni za pokretanjem postupka'', napisao im je Plenković. Uz očitovanje nije dostavio nikakvu dodatnu dokumentaciju.

Kuščević se ispričao jer nije imao kompjuter

Tolušić i Murganić također su poslali očitovanje, bez dodatne dokumentacije.

''Ispričavam se što tek sad šaljem očitovanje, ali PNUSKOK mi je oduzeo kompjuter, pa nisam mogao prije'', napisao je bivši ministar Lovro Kuščević na početku očitovanja.

''Mi smo pokrenuli postupak jer nismo dobili dokumentaciju, a kako bismo je dobili, a nismo je dobili ni sad'', rekla je šefica Povjerenstva Nataša Novaković. Objasnila je da su premijer, odnosno ministri trebali dostaviti dokumentaciju koja je nužna za utvrđivanje relevantnih činjenica vezano za putovanje u Helsinki. Rekla je da je dostavljena dokumentacija bila u raskoraku pa su tražili dodatna objašnjenja.

''Činjenica je da je prošlo godinu dana, činjenica je da nismo primili nijedan dokument'', rekla je Novaković.

Davorin Ivanjek rekao je da je dostava dokumenata osnova funkcioniranja tijela. ''Ne može se nekome vjerovati na riječ, a bez dokumenata'', dodao je. Rekao je da je Povjerenstvo jedino zanimalo tko je platio noćenje, a za to nisu dobili nikakve račune. ''Koji je motiv da dokumentacijom i dokazima ne potvrdiš svoje navode'', zaključio je.

''Ovo je prvi predmet u kojem nemamo nijedan dokument'', rekla je Novaković. Dodala je da je upitno kako mogu voditi predmet s takvom opstrukcijom s vrha vlasti.

Nakon rasprave Novaković je predložila odluku prema kojoj su dužnosnici  počinili povredu načela djelovanja savjesnog, odgovornog i transparentnog postupanja jer nisu naložili svojim službama da Povjerenstvu dostave dokumentaciju.

Odluku o pokretanju postupka za korištenje Vladina zrakoplova za put u Helsinki neće pokrenuti jer – nemaju dokumentaciju.