Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima mandat još svega 5 radnih dana, a Sabor već mjesecima ne uspijeva odraditi posao izbora novog povjerenstva.

Galerija


S kandidatima su počeli razgovarati još krajem rujna. I u više od 4 mjeseca nisu uspjeli Saboru predložiti 10 kandidata za članove i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Vezani članci Milorad Pupovac Povjerenstvo pokreće postupak protiv Milorada Pupovca: U imovinskoj kartici utvrdili niz nelogičnosti Plenković i Božinović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak o HDZ-ovu putu u Helsinki

Dio oporbe sumnja da HDZ odugovlači jer žele izbjeći rasprave o nekim svojim ministrima.

"Očito da HDZ odugovlači s tim. Je li to nekakav vid pritiska na Povjerenstvo jer Povjerenstvo treba još odlučiti o slučaju ministrice Dalić i o slučaju ministra Marića", smatra Nikola Grmoja.

"Gdje god se radi nekakvoj borbi protiv korupcije, sukob interesa ili DORH, tu se uvijek kalkulira, odugovlači, igraju se političke igrice, kadrovske križaljke, to je zapravo sramotno", govori Ivan Vilibor Sinčić.

Kada članovima povjerenstva mandat istekne, zakon ne dopušta njegovo produljenje. I dok se ne izabere novo nema tko raditi njihov posao.

IZ HDZ-a uvjeravaju da će sve biti obavljeno u roku iako sjednica Odbora na kojoj se odabiru kandidati službeno još nije sazvana.

Još uvijek aktualno Povjerenstvo, kažu iz oporbe, dobro je radilo svoj posao i podiglo razinu transparentnosti u društvu.

"Mislim da je ovaj sastav povjerenstva dobro odradio svoj posao i nemamo ništa protiv toga da ova ekipa ostane na čelu s gospođom Dalijom Orešković", govori Grmoja.

"Povjerenstvo je do sada pokazalo dosta dobru kvalitetu rada uzimajući u obzir koliko kratko rekao bih postoji. Ono mora dalje nastaviti sa svojim radom i ono mora biti neovisno o političkim strankama", smatra Sinčić.

Misli tako i HNS. Važan je kontinuitet, poručuju neslužbeno, a nije im sporna ni Dalija Orešković. No je li prihvatljiva HDZ-u, iz te stranke ne otkrivaju.

Čini se da se i oko Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa čeka odluka predsjednika Vlade i HDZ-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr