Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Foto: Matija Habljak/Pixsell

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i ministara Olega Butkovića, Nikoline Brnjac i Marije Vučković jer nije bilo povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


Povjerenstvo je odlučivalo hoće li pokrenuti postupak protiv premijera Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Butkovića, ministrice turizma i sporta Brnjac i ministrice poljoprivrede Vučković jer su, kako je stajalo u neanonimnoj prijavi, u svoje radno vrijeme bili u Splitu i Trogiru, putovali zemljom i time sudjelovali u kampanji za lokalne izbore te za to trošili proračunske novce.

Vezani članci Ministri s optužnicom Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića Andrej Plenković ''Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira'', poručio Plenković i najavio važan zakon

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je da su Plenković i ministri bili u Splitu, gdje je Plenković sudjelovao u obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci". U Splitu su, kazala je, Plenković i ministri također razgovarali s gradonačelnikom vezano za omogućavanje turističke sezone, cijepljenje, poboljšanje infrastrukture i sl.

Božić je rekla da je Plenković sa suradnicima također bio u Rijeci, gdje se sastao s predstavnicima brodogradilišta "3. maj", obišli su gradilište nove bolnice, a u Koprivnici razgovarali o aglomeraciji Koprivnica, izgradnji drugog željezničkog kolosijeka i sl.

"Premijer Plenković obavljao je svoje dužnosničke funkcije i sa sobom vodio svoje suradnike, ministre u Vladi", kazala je.

To što su davali podršku određenim stranačkim dužnosnicima ili potencijalnim kandidatima svoje stranke u tim gradovima tijekom lokalnih izbora nije pitanje za Povjerenstvo za sukob interesa već za Državno izborno povjerenstvo, poručila je Božić.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv bivšeg ministra i saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina.

Novčane kazne Boži Petrovu i Blaženki Divjak

Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u petak je izreklo novčane sankcije za Mostova saborskog zastupnika Božu Petrova i bivšu ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak zbog nerazmjera u imovinskim karticama.

Povjerenstvo je Petrova kaznilo sa 4000 kuna, plativo u četiri rate, zbog nerazmjera u imovinskoj kartici u odnosu na plaću i druge prihode.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je kako se radi o nerazmjeru koji je veći od deset posto, što predstavlja povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je Divjak kaznilo s 3000 kuna, plativo u tri rate, jer je u imovinskoj kartici propustila navesti 1/8 vlasništva stana u Varaždinu, koji je u suvlasništvu njezina supruga, te zbog propusta navođenja vlasničkih udjela supruga u trgovačkom društvu TOMIS.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju